Vrienden zwaaien The Van Jets uit

The Van Jets. © gf
Gillian Lowyck

Vrijdag spelen The Van Jets hun allerlaatste show in de AB in Brussel. Het einde van the Van Jets… en een nieuw begin? Wij zochten drie kenners op die hen al volgen sinds het prille begin.

De broers Johannes (zang en gitaar) en Michaël Verschaeve (drums), gitarist Wolfgang Vanwymeersch en bassist Frederik Tampere bliezen in 2004 iedereen weg op de preselectie van Humo’s Rock Rally in Leffinge. Het was hun vierde optreden ooit. Ze wonnen dat jaar ook de finale en de trein was vertrokken.

Vrijdag 1 november spelen ze hun allerlaatste show in een al maanden uitverkochte AB in Brussel. Deze kenners volgen hen al sinds het prille begin.

“Afscheid van een tijdperk”

Het verhaal van Bruno’s Guitars en The Van Jets start al lang geleden. “Hun allereerste gitaar zullen ze wel gekregen hebben, maar hun tweede kochten ze hier en sindsdien raakten ze hier niet meer weg”, lacht Bruno Dolendries, die zijn winkel in de Nieuwstraat al 25 jaar uitbaat. “Van dag één ging ik met hen mee naar optredens. Het zijn hele goede vrienden geworden.”

Johannes Verschaeve speelt enkel op gitaren die Bruno voor hem maakt. “Toen ze naar Gent gingen, richtte Johannes nog een ander groepje op. The Women heette dat. Zo lang heeft dat niet bestaan, want hij ging zich dan voluit focussen op The Van Jets. Een paar jaar geleden hebben ze eens een reünie georganiseerd en toen heb ik bij hen bas gespeeld.”

In de winkel van Bruno worden er nooit optredens georganiseerd, maar een tiental jaar geleden maakte hij graag een uitzondering voor The Van Jets. “Dat was speciaal voor Halloween”, herinnert hij zich. “Ik had de etalage bekleed met zwarte doeken en gewoon een briefje opgehangen met het uur. Geen woord over een optreden en al helemaal niets over The Van Jets. Tien minuten voor het zou starten was er nog geen mens te zien… maar dan stond dat hier plots vol. Het was dan op een of andere manier toch uitgelekt. De band speelde in de etalage, het publiek stond op straat. Het filmpje is te zien op Youtube”, zegt Bruno trots.

Volgens Bruno behoren The Van Jets tot de top in België. “Als je de AB kan uitverkopen… Dat is weinigen gegeven. Ze wilden niet naar het buitenland trekken, en ik denk dat ze het onderste uit de kan hebben gehaald in ons land. Ik ga zeker mee naar hun allerlaatste optreden. Het zal een emotioneel afscheid worden, dat is zeker. Op Crammerock voelden we het ook zo aan. Ja, het is een afscheid van een tijdperk.”

“Raadsel waarom ze nu stoppen”

Yves Deckmyn van muziekwinkel Compact Center Ostendsche Ploate herinnert zich The Van Jets nog van lang vóór ze de AB uitverkochten. “Klopt, ze gingen hier in het college naast de deur naar school”, lacht hij. “Maar het is niet zo dat ik een persoonlijke band had met hen. Hoe gaat dat ook? Een blitzbezoek. En zodra de bus aankomt, zijn ze weer weg. Gasten van 14 jaar hebben meestal ook geen budget om echt te spenderen.”

Yves Deckmyn.
Yves Deckmyn.© GLO

Sinds The Van Jets Humo’s Rock Rally wonnen in 2004 volgt Yves de band op de voet. “Ik heb ze plaat na plaat zien groeien”, vertelt hij. “Dat vind ik net hun sterkte. Wat hen voor mij zo leuk maakt: geen enkele plaat is dezelfde. Ze herhalen zichzelf nooit, vinden altijd weer een nieuwe sound. Zo is hun laatste album, uitgebracht in 2017, weer helemaal anders. Daar maken ze gebruik van speciale effecten, synthesizers…”

“In oktober van dat jaar zijn ze die plaat hier in de winkel komen voorstellen. Ik wist eerlijk gezegd niet wat ik moest verwachten, want ze gingen het akoestisch brengen. Maar die set heeft veel indruk op me gemaakt. En zo zie je ook wat een contrast er soms is tussen wat je op cd hoort en hoe het live klinkt. Het grootste raadsel voor mij? Waarom ze nu stoppen.”

“Hoewel ze al lang in Gent wonen, blijven ze een Oostendse band”, gaat hij verder. “We hebben hier al vijftig jaar Arno, maar het werd tijd dat de jongere generatie op de voorgrond kwam… Dat was goed. Ze hebben het ook erg goed gedaan. De AB uitverkopen, een programma op Canvas, de grote festivals spelen…”

“Op hun laatste concert kan ik niet aanwezig zijn, want we organiseren hier zelf in de winkel een optreden. Maar ik heb ze nog niet lang geleden in De Zwerver gezien en dat was erg goed. Ik heb dus al afscheid genomen”, besluit Yves.

“Enorm belangrijk voor de kust”

Lode Pauwels is coördinator van muziekclub De Zwerver in Leffinge. Hij was er vijftien jaar geleden bij toen The Van Jets deelnamen aan de preselectie van Humo’s Rock Rally, die de band uiteindelijk zou winnen. Een optreden dat in zijn geheugen gegrift staat.

Lode Pauwels.
Lode Pauwels.© TVA

“Dat optreden was echt subliem”, herinnert hij zich. “Een verrassing van formaat! Het was de eerste keer dat we in De Zwerver een preselectie van zo’n wedstrijd organiseerden. Sindsdien heb ik nog heel wat preselecties gezien, maar The Van Jets zijn nog altijd het beste dat ik ooit zag op zo’n wedstrijd voor jonge bands. De jury is doorgaans discreet op een preselectie, maar je zag dat zelfs zij weggeblazen waren. Ze konden hun enthousiasme niet verstoppen. Het was dan ook gewoon een bom. Een magisch moment.”

Sinds dat optreden in 2004 volgt Lode The Van Jets. “Ze zijn goede vrienden geworden. Ik woon, net als zanger Johannes, in Gent, dus we liepen elkaar vaak tegen het lijf. Het klikte. Zo heb ik ook muziek gespeeld op zijn huwelijksfeest. Dat de band wou stoppen, wist ik niet. Het kwam dus als een verrassing, toen ze dat bekendmaakten. Gelukkig hebben ze in april nog in De Zwerver gespeeld. Hun allerlaatste show in de AB? Die staat in mijn agenda, maar ik weet nog niet of ik er zal raken.”

“Ik denk dat The Van Jets vooral een heel belangrijke groep geweest zijn voor de kust. Anders had je hier enkel TC Matic. Als je het vanuit dat perspectief bekijkt, waren ze enorm belangrijk. Ik denk dat heel veel jongeren gitaar zijn beginnen spelen door hen. Maar ook nationaal hebben ze het erg goed gedaan. Mochten ze ooit nog een best of-plaat uitbrengen, dan staan er daar heel wat bekende hits op. En wie weet wat de toekomst nog brengt?”, besluit Lode.