Vorig jaar ruim 15.000 bezoekers voor Torhoutse musea

De Gallo-Romeinse Dag op het Wijnendaalse kasteeldomein werd een voltreffer: met een grote opkomst. © foto JS
Johan Sabbe

Torhout is Brugge uiteraard niet – verre van zelfs – maar de evaluatie van het toeristische seizoen 2018 valt positief uit. Sinds 2015 lokken de plaatselijke musea almaar meer bezoekers en die stijgende tendens zet zich door. Het Kasteel Wijnendale spant de kroon.

“Vorig jaar klokte het Wijnendaalse kasteelmuseum af op 8.569 bezoekers”, aldus een tevreden schepen van Toerisme Lieselotte Denolf. “Het Museum Torhouts Aardewerk in het Kasteel Ravenhof lokte dan weer 2.813 kijklustigen en het Mosterdmuseum van de familie Wostyn kreeg meer dan 4.000 bezoekers over de vloer. De drie genoemde musea waren in 2019 in totaal dus goed voor ruim 15.000 bezoekers.”

Gallo-Romeinse Dag

Eenmalige hoogtepunten zoals de Gallo-Romeinse Dag met 3.400 geïnteresseerden op het Wijnendaalse kasteeldomein gaven de bezoekerscijfers een boost, maar ook het uitzonderlijk mooie zomerweer droeg eraan bij.

“Naast de genoemde toeristische trekpleisters scoorde de zachte recreatie in en om Torhout opvallend sterk”, vervolgt schepen Denolf. “Bijna 1.100 mensen namen deel aan een geleide natuurwandeling in het groen dat onze stad rijk is, met als uitschieters de bezoeken aan het bos van Wijnendale. Niet enkel de natuurtochten, maar ook de culturele en erfgoedkundige wandelingen zaten in de lift. Tel daarbij de tienduizenden genieters en ontdekkers die op eigen houtje Torhout aandeden.”

Record voor Hof & Huis

Torhout heeft momenteel welgeteld 269 bedden beschikbaar voor bezoekers, verdeeld over hotels, B&B’s, fietsvakantiekamers, vakantiewoningen en jeugd- en groepslogies. Bijna 5.300 mensen streken in de stad neer, waarvan een derde uit het buitenland. Dat resulteerde in een dikke 13.500 overnachtingen, wat betekent dat de bezoekers gemiddeld 2,5 nachten in Torhout bleven slapen.

Naast de Gallo-Romeinse Dag deden ook andere evenementen de toeristische aantrekkingskracht deugd. Diverse activiteiten fleurden de stad op. Bijna 1.000 mensen kwamen naar de Dag van het Kasteel met het kajakken op de slotgracht van het Kasteel Ravenhof in het hartje van de stad. En de driedaagse tuin- en lifestylebeurs Hof & Huis in het kasteeldomein d’Aertrycke langs de Zeeweg, een organisatie door Geert Simoen, lokte een recordaantal van zowat 12.000 bezoekers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier