Voormalige metalheads en jazzcats vormen samen nieuwe groep: Hikkup

Hikkup met v.l.n.r. Emile Mosar, Hannes De Caluwé, Niek Tournois, Romulad Veys en Tim Vermeulen. © Davy Coghe
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

De nieuwe band Hikkup bracht zopas drie singles uit. Het vijftal zat te popelen om naar buiten te treden, maar het coronavirus oordeelde anders. Dit kwintet bestaat uit twee voormalige metalheads en drie binnen de jazz geschoolde muzikanten.

In 2006 zette Sint-Michielsnaar Hannes Heinz De Caluwé (32) als bassist van de metalband Guilty As Charged zijn eerste stappen in de muziek. Een kleine tien jaar later vormde hij met drie kompanen de covergroep Bruges Swan Patrol, die vooral in haar thuisstad met veel succes blijft optreden.

“Een drietal jaar geleden ben ik samen met vocalist Niek Tournois (35, geboren Eeklonaar en voormalig zanger van metalband Spoil Engine, red.) en drummer Tim Vermeulen (25, die zich als ingezetene van Damme geschoold heeft in de jazz, red.) beginnen jammen”, doet De Caluwé uit de doeken. “Mijn voornaamste beweegreden bestond erin dat ik muzikaal de lat hoger wou leggen. Als bassist in een metalband ben je sowieso begrensd, omdat in dat genre de gitaren overheersen. Vandaag kan ik het verschil maken binnen de groepssound.”

“Optreden kan nu niet. Hopelijk komt er van uitstel geen afstel” – Gitarist Emile Mosar

Via Vermeulen, met wie De Caluwé nog in het Stedelijk Conservatorium in een combo gespeeld heeft, kwamen nog twee bandleden in beeld: gitarist Emile Mosar uit Sint-Kruis (24), eveneens gepokt en gemazeld in de jazz, en Romuald Veys (22), keyboardspeler en geboren Moorsledenaar. Toen de voormalige metalheads en jazzcats op elkaar ingespeeld waren, werd in mei 2019 een nieuwe band geboren genaamd Hikkup. Een verwijzing naar hiccup of de hik krijgen in het Engels. “Als dit je eenmaal overvalt, is het bijzonder moeilijk om ervan af te raken”, duidt De Caluwé.

Via streamingsites maakte het publiek onlangs kennis met het vijftal middels liefst drie singles die simultaan uitkwamen: ‘Too fast’, ‘Falling’ en ‘Death March’. Normaal gezien volgt in het najaar een tweede reeks nummers.

De band had graag met een knal haar entree in het livecircuit gemaakt om op die manier meteen naam te maken, maar Covid-19 stak stokken in de wielen. “Hopelijk komt er van uitstel geen afstel”, duimt Mosar, die tevens hoopt dat Hikkup met een eigenzinnig geluid geassocieerd wordt. “Er zijn geen solisten. We zien er ook op toe dat we met zijn vijven een eclectische, catchy en kinky sound voortbrengen.”

>> Meer info: www.hikkup.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier