Voormalig koersmotard maakt kunstwerk voor enige West-Vlaams Rondedorp

Het kunstwerk staat in Kerkhove, het enige dorp in West-Vlaanderen waar de Ronde van Vlaanderen passeert. © gf
Redactie KW

Zondag zal tijdens de Ronde van Vlaanderen het kunstwerk van Zwevegemnaar Koen Haedens (51) te zien zijn op de rotonde in Kerkhove, op zo’n acht kilometer van de aankomst. De ontwerper, tot voor zijn dramatisch ongeval zelf motard van een vaste fotograaf tijdens alle klassiekers, ademt motoren en wielerkoers. Die twee passies versmolten in een fantastische hobby.

Als motard voor wielerfotografen reed Koen 25 keer de Ronde van Vlaanderen en 10 keer de Ronde van Frankrijk. De teller stopte abrupt in 2014, toen bij een banale aanrijding in Luik-Bastenaken-Luik. Hij lag zes weken in coma en de dokters riepen zijn familie meerdere keren bijeen om hen te vertellen dat ze zich op het ergste moesten voorbereiden. Maar Koen vocht terug en staat er weer.

Werken als metaalarbeider zat er niet meer in, hij runt nu het café @The Finish aan het voormalig station in Zwevegem. “Ik was altijd al kunstminded en besliste om, na mijn ongeval, aan de kunstacademie in Zwevegem de opleiding kunstsmid te gaan volgen. Ik wilde daardoor aan mijn fijne motoriek werken. Na eerder een klein beeld van drie sprintende coureurs ontworpen te hebben, vroeg niemand minder dan Patrick Lefevere mij of ik dit ook in het groot kon maken. Met als gevolg dat er nu bij hem in de tuin een levensgrote renner in cortenstaal staat te pronken.”

Kunstenaar Koen Haedens.
Kunstenaar Koen Haedens.© DVZ

“Als eindwerk in de academie werkte ik een jaar aan het beeld dat nu in Kerkhove staat. Het is een kopie van mijn eerste ontwerp maar dan in het groot, en in polyester“, vertelt Koen. Het was Hendrik, zijn broer, politiek geëngageerd in Avelgem, die er aan de burgemeester voorstelde om het kunstwerk tijdelijk op het rond punt in Kerkhove te plaatsen. Minstens tot zondag is het er dus te bewonderen. “Had ik dat vroeger geweten, dan zorgde ik voor een sokkel zodat het nog beter te zien was. Alhoewel het misschien niet ideaal is in volle finale en net voor de aankomst, hoop ik toch dat het goed in beeld komt tijdens de uitzending“, knipoogt Koen. (DVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier