Vive La Fête bouwt feestje tijdens stadsfestival Salto

Het organisatieteam van De Steiger die instaat voor de goede gang van zaken bij Salto 19 met van links naar rechts. Schepen Griet Vanryckegem, Nancy Deconinck, directeur Giel Vandenberghe, Philippe Seys en Bart Bogaert. © WO
Redactie KW

Cultuurcentrum De Steiger organiseert op zondag 7 juli de vijfde editie van het gratis stadsfestival Salto. Op het wandelparcours langs de oude leieboorden en langs erfgoedplekken kan je meer dan dertig acts ontdekken.

Door Carlos Berghman

Vorig jaar nog werd de stad overspoeld door duizenden kleurrijke bouwblokken. Dit jaar poot dienstdoend festivalcurator het Instituut voor Volkswarmte her en der torenconstructies en uitkijkposten neer, die als onverwachte maar spontane ontmoetingsplekken fungeren voor de festivalgangers.

Openluchtzwembad

Ook is er een belangrijke rol voor Menenaars en Menense verenigingen weggelegd. De Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef opent vanaf 15 uur muzikaal alle festivallocaties. Toneelvereniging Cie Tabloo speelt een theatervoorstelling op de eerste verdieping van een huizenrij, een voorstelling die op de begane grond bekeken kan worden dankzij de periscoopwagen. Frederic Dehaudt en Giovanni Vanhoenacker blazen samen met enkele streekgenoten en figuranten het legendarische openluchtzwembad nieuw leven in. En in de Sint-Franciscuskerk kan je in de biechtstoel terecht voor poëzie van ereburger Jozef Deleu bij monde van Tine Moniek en Jamy Hollebeke.

Familietheaterpark

Het Bois de Boulogne wordt traditiegetrouw omgetoverd tot een familietheaterpark met theater, acrobatie en interactieve installaties. De mallemolen, de Chakra Bazaar, de rommelman of het fluistersalon: het is maar een greep uit het tot de verbeelding sprekende aanbod in het stadspark. Voorts is het uitkijken naar mobiele acts zoals een punkblaaskapel, het kleinste podium De Vierkante Meter en Ygor & Igor op hun muziekfiets.

In de Oude Leielaan verspert een mysterieus rotsblok de weg en kan je een pianoconcert meepikken in een sprookjesachtige duiventil. Een menselijke jukebox speelt verzoeknummers en er staan er tal van foodtrucks opgesteld. Relaxen kan in een zanderige werfwellness, een zwembadcaravan of een kapsalon vol verhalen.

De Sint-Franciscuskerk ontvangt met Roosbeef kleinkunst uit Nederland en in de Bluescorner zijn er optredens van Bruno Deneckere, Lightning Guy Verlinde, Ian Siegal en Strange People. In de oude tabaksfabriek is er een intieme dansvoorstelling op muziek van overleden popiconen. ‘s Avonds mag Vive La Fête, de band rond Danny Mommens en Els Pynoo, een feestje bouwen op het podium met oude hits en nieuwe nummers. Het Gentse dj-duo The Rudies sluit het festival af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier