Violist Aäron Blomme heeft een grote liefde voor de kust: “Creativiteit leeft opnieuw in Oostende”

Aäron Blomme: "Ik denk dat deze crisis ook heel wat opportuniteiten met zich meebrengt voor de creatieve sector." © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Violist, cultuurmanager, slavist, fervent watersporter… Aäron Blomme een bezige bij noemen, is een understatement. De Oostendenaar mocht onlangs als enige Belg deelnemen aan een wereldwijde fundraiser van Rotary. “De oude glorie van de Koningin der Badsteden keert langzaamaan terug. Ik zou daar graag een bijdrage aan leveren.”

Iedereen blijft nog even ‘in zijn kot’ en dat is voor muzikanten niet anders. Een ideaal moment dus om creatief te zijn. Violist Aäron Blomme werd onlangs uitgenodigd door serviceclub Rotary voor de COVID-19 #RotaryResponds livestream. Vier muzikanten van over de hele wereld mochten een bijdrage leveren.

Hoe is men bij jou terecht gekomen voor deze fundraiser?

“Ik heb al een hele geschiedenis bij de Rotary en daarom werd ik hiervoor gevraagd. Enkele jaren geleden kreeg ik de kans om les te volgen aan het Conservatorium van Moskou. Je moet weten dat daar binnen raken zeer moeilijk is; tegen zo’n opportuniteit zeg je gewoon geen nee. Maar het inschrijvingsgeld is, zeker in vergelijking met België, torenhoog. Via een vriend van de familie ben ik bij Rotary terecht gekomen en heb ik een studiebeurs gekregen. Dat ik nu aan de fundraiser mocht deelnemen, was dan ook een hele eer en ontzettend fijn.”

Waarom heb jij voor viool gekozen?

“Naar het schijnt was ik een baby die heel erg veel huilde. Er was niets aan te doen, tot mijn oom op een dag klassieke muziek opzette. En dat heeft effectief geholpen! Toen ik drie jaar was, zag ik een programma met een orkest. Ik ben naar de televisie gelopen, wees naar de vioolsectie en riep: ‘dit is wat ik wil doen!’.

Dit jaar zal het dertig jaar zijn dat ik viool speel

Nu hadden mijn ouders op dat moment niet de middelen om een viool te kopen en de lessen aan jonge leeftijd bestonden nog niet. Maar goed, voor mijn zesde verjaardag wilde ik twee geschenken. Ofwel een viool, ofwel een hond. Ik kreeg een grote doos, die niet blafte… Het werd dus de viool. Dit jaar zal het dertig jaar zijn dat ik het instrument bespeel.”

Speel je elke dag muziek?

“Ja, ik heb mijn viool elke dag wel eens vast. Als ik concerten speel, dan is dat wel intensiever. Dan speel ik zes, zeven uur per dag. Maar ik vind het belangrijk dat er nog tijd is om te leven. Zo kan ik mijn ervaringen weergeven in mijn muziek.”

Hoe beleef jij tot nu toe de lockdown?

“Ik ben aan de slag als regiocoördinator voor het Davidsfonds, waar ik zo’n 750 vrijwilligers begeleid. Momenteel liggen we niet stil, integendeel. We hebben meerdere projecten in de steigers staan en ook de lokale afdelingen zijn volop aan het zoeken hoe ze, met respect voor de social distancing-maatregel, activiteiten kunnen organiseren. Ik volg momenteel ook nog een opleiding bij Vlerick, die opdrachten en examens lopen ook verder. En de fundraiser natuurlijk. Het is dus al zeer druk geweest voor mij. Ik heb geen zittend gat, zoals ze in het West-Vlaams zeggen… Ik ben graag bezig en denk dat deze crisis ook heel wat opportuniteiten met zich meebrengt voor de creatieve sector. En op persoonlijk vlak? Ik ben getrouwd op 8 maart, een week voor de lockdown. Normaal gezien moesten we nu in de Dominicaanse Republiek zitten… Maar gelukkig wonen we aan zee en hebben we ook al mooie dagen gehad. (glimlacht). Er zijn ook concerten weggevallen. In juni zou ik normaal gezien spelen op Hawaii. Een schitterende opportuniteit die helaas niet kan doorgaan…”

Ben je een optimist?

“Goh, ik zou mezelf eerder een kritische creatieveling noemen (lacht).”

Je roots liggen in Nieuwpoort en je woont sinds enkele jaren in Oostende. Tevreden met je verhuizing?

“Eigenlijk ben ik in Oostende geboren onder water bij dokter Ponette, zoals zoveel Oostendenaars maar ben opgegroeid in Nieuwpoort. Mijn vriendin en ik woonden in Gent en we wilden iets kopen. Sowieso wilde ik graag terug naar de kust. Ik heb altijd gezwommen en ben een fervent watersporter. De zee, dat was een evidentie. Qua bereikbaarheid was Oostende een logische keuze. En eerlijk: de huizenprijzen in Nieuwpoort zijn een groot probleem. Voor een jong gezin is het erg moeilijk om er iets te kopen. Nu ben ik ontzettend blij dat we in Oostende wonen. Er heerst hier een can do-mentaliteit. Er zijn veel creatieve mensen, het stadsbestuur is ondernemend. Heel fijn.”

Waar droom je nog van?

“We kijken graag uit naar een huis met een tuin in Oostende. En op professioneel vlak? Eerlijk gezegd kan ik daar niet echt op antwoorden. Er beweegt momenteel zoveel in mijn leven… Er liggen heel wat pistes open en het komende jaar zal ik goed nadenken over welke weg ik wil inslaan. Kijk, ik heb op mijn bureau een quote van Walt Disney staan: “If you can dream it, you can do it’. Ik heb in mijn leven al op heel wat zotte plekken mogen spelen: in Detroit, Sint-Petersburg… Ik heb ook het idee: als je het niet uitspreekt, zal het wel uitkomen. Kijk, mensen die me kennen weten: Aäron is een dromer. Ook in Oostende zijn er nog heel wat opportuniteiten. De oude glorie van de Koningin der Badsteden keert langzaamaan terug. Ik zou daar graag een bijdrage aan leveren. We zullen zien. Wie een idee heeft voor een project, mag mij altijd iets laten weten. Hoe zotter het idee, hoe enthousiaster ik ben!” (lacht)

Wie is Aäron Blomme?

Privé

Aäron (35) is afkomstig uit Nieuwpoort en woont vandaag samen met zijn vrouw Katrina Perehudoff in Oostende.

Opleiding en loopbaan

Aäron speelt al sinds zijn zes jaar viool. Hij volgde lessen aan het Gentse Conservatorium en in het Conservatorium van Moskou in Rusland. Hij speelt regelmatig concerten. Aäron studeerde Oost-Europese Talen en Culturen, met een minor in Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent. Vandaag is hij aan de slag als regiocoördinator voor Davidsfonds. In bijberoep is hij bezig met het audiovisuele, zoals documentaires of foto-reportages maken.

Vrije tijd

Momenteel volgt Aäron nog een bijkomende opleiding aan Vlerick, dus al zijn vrije tijd gaat momenteel naar zijn studies. In de tijd die nog rest, leest hij graag en houdt hij van watersport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier