Vierde editie van Stemvork richt zich ook tot kinderen

Een delegatie van de Stemvork-organisatoren met van links naar rechts Evi Galleyn, Regine Mouton en de kleine Amelie Dejonckheere, Bart Van Synghel, Sien Lagae, Elisa Galleyn en Wilfried Desmet. © foto JS
Johan Sabbe

Voor de vierde keer al wordt in Torhout het tweejaarlijkse a-capellafestival Stemvork georganiseerd. Op zaterdagavond 28 september vanaf 18 uur doen vier internationale gezelschappen hun muzikale ding. Alleen maar met hun stem. Bijzonder is dit jaar het speciale nevenprogramma op kindermaat.

Plaats van gebeuren is het domein van de Scholengroep Sint-Rembert en het oud-hospitaal Ten Walle, beide aan de Bruggestraat. Uiteraard komt de muziek op de eerste plaats, al valt ook de catering niet te versmaden, de vork van Stemvork. “De vier optredende ensembles krijgen elk hun eigen podium”, zegt Bart Van Synghel namens de organisatoren. “Drie bevinden zich op het terrein van de scholengroep, het vierde staat in Ten Walle.”

Vier groepen zingen

Black Voices, een Brits collectief met vijf loepzuivere vrouwenstemmen, brengt nummers uit de blues- en de jazzwereld. Een groep met wereldklasse. Daarnaast is er een jong, veelbelovend gezelschap uit Duitsland: Sub5. Dat enthousiaste vijftal bracht recent zijn debuutplaat uit.

De derde naam op de affiche is het Nederlandse iNtrmzzo! De vier zangers verrassen met absurde a-capellahumor. Indrukwekkende en innovatieve beatboxpartijen, groovy nummers en mooie ballades worden overgoten met een humoristisch sausje. Tot slot serveert Stemvork O!Boy, een groep van eigen bodem. Dat kwartet dompelt de luisteraar onder in de klassieke barbershopsfeer.

Septem Viri, hier met Bart Verhelle (links) en Bart Van Synghel, zal dan toch even optreden: aan het eind van de avond in de Eetstraat.
Septem Viri, hier met Bart Verhelle (links) en Bart Van Synghel, zal dan toch even optreden: aan het eind van de avond in de Eetstraat.© foto JS

Het a-capellavirus

De acts worden aangevuld met de sublieme culinaire omkadering waar Stemvork bekend voor staat. Niets wordt aan het toeval overgelaten, elk detail telt. De dranken en gerechtjes worden in de zogenoemde Eetstraat geserveerd.

“Nieuw is dat alle kinderen tot 12 jaar gratis van Stemvork mogen komen genieten”, aldus Bart. “Wat we daarmee willen bereiken? Dat de jongens en meisjes van jongs af gestimuleerd worden om naar a capella te luisteren. We zullen ze daar spelenderwijze proberen toe aan te zetten. We hopen hen op die manier een muziekstijl aan te bieden waarvan ze misschien nog nooit hoorden. Laat ons zeggen dat we ze graag willen besmetten met het a cappellavirus (lacht). Dat betekent niet dat we hun komst als opvang beschouwen. Ze krijgen een blaadje met foto’s van de verschillende groepen en vragen daarrond. En als ze liever kleuren, bieden we ze de leuke tekening op de binnenkant van het deelnemingsformulier. Daar is een wedstrijd aan verbonden. De te winnen prijs heeft – uiteraard – met zingen te maken.”

Toch wat Septem Viri

De voorbije drie Stemvork-edities heeft Septem Viri, het Torhoutse a-capellagezelschap waartoe Bart Van Synghel behoort, telkens zelf op het festival gestaan. Dat is dit jaar echter niet het geval. Of eigenlijk tóch een beetje…

“Als de laatste optredens afgelopen zijn, zullen we met ons achtkoppige Septem Viri enkele nummers zingen. In de Eetstraat, tussen pot en pint, onze natuurlijke habitat (lacht). We zullen aan de andere groepen vragen om hetzelfde te doen. En de sfeer naar ongekende hoogten te stuwen.”

Tickets: www.stemvork.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier