Wanneer we de ouderlijke woning van David langs de Statiestraat binnenstappen, wanen we ons in een huis dat van Keith Haring zou kunnen zijn. Maar al doet het werk van David Maertens sterk aan dat van de Amerikaanse kunstenaar denken, de uitgeweken Lichterveldenaar heeft zijn eigen stijl en techniek ontwikkeld. David creëert kunst met spuitzakjes. "Ik ben chocolatier en nam in het verleden deel aan wedstrijden met kunstwerken uit chocolade. Drie maanden was ik dan bezig aan een kunstwerk. Enkele weken na de wedstrijd mocht ik het weggooien - chocolade, hé... Op een dag had ik het idee om een spuitzakje te vullen met verf in plaats van met chocolade. Tot mijn verbazing bleef de verf gemakkelijk plakken. Ik heb de techniek vervolgens uitgeprobeerd op doek en ook dat lukte. Sindsdien garneer ik eigen kunstwerken."

© Foto Kurt

Voor zijn spuitzakjes-techniek gaat David als volgt te werk: hij vult de spuitzakjes - die normaal voor patisserie worden gebruikt - met verf en plaatst daarmee fijne streepjes op zijn kunstwerk. Hierdoor ontstaat een reliëf.

© Foto Kurt

Toen zijn ouders enkele maanden geleden beslisten om hun huis te verkopen omdat de Lidl van naast de deur wil uitbreiden, begon David in de hal van het huis wat schetsen op te hangen aan de muren en aan het plafond. "Van het een is het andere gekomen en toen de verkoop deze zomer helemaal rond was, ben ik de gevels van het huis beginnen bewerken met spuitbussen. Ik heb haast alle kamers een kunstige invulling gegeven", vertelt David, die intussen in Oosterzele woont met zijn gezin.

Vrijdag 1 december trokken wij er heen voor een exclusieve 360° video. Volg (of herbekijk) het hier!

Exclusieve 360 rondleiding in kunsthuis #Lichtervelde

Exclusieve 360 rondleiding in kunsthuis #Lichtervelde

Geplaatst door Krant van West-Vlaanderen op vrijdag 1 december 2017

"Mijn moeder vindt het plafond in de living zo mooi, dat ze betreurt dat ik het niet eerder heb beschilderd!" (lacht)

enorm arbeidsintensief

© Foto Kurt

Waarom David nog zoveel werk aan het huis doet, terwijl het straks onder de sloophamer gaat? "Daar kan ik niet op antwoorden, ik weet het zelf niet goed. Het is zo gegroeid. Uiteraard vind ik het wat jammer dat ik er zoveel werk in heb gestopt en het binnenkort toch wordt afgebroken. Maar het is mijn manier van afscheid nemen en zo heb ik het huis nog eens in de kijker kunnen zetten. Je moet soms eens iets groots durven doen. Dat heeft geloond, ik heb er al heel wat mensen mee bereikt. Het leeft echt. Mensen hier in Lichtervelde praten erover, ik kreeg al fotografen over de vloer... Ik zal er tastbare herinneringen aan overhouden. Het bureel uit m'n kamer, dat ik heb bewerkt, verhuis ik sowieso mee naar mijn huis. En misschien kap ik een stuk muur uit als souvenir..."

© Foto Kurt

Hoeveel tijd en liters verf David in het huis heeft gestopt, kan hij niet bij benadering zeggen. "Het was gigantisch arbeidsintensief, zoveel is zeker. Vraag maar aan m'n vrouw (lacht). Zij zal blij zijn als dit hele project achter de rug is."

Exit 100

© Foto Kurt

Om te tonen hoe hij van het huis een kunstwerk heeft gemaakt, en om zijn eigen schilderijen en kunstwerken te laten zien, organiseert David de kunsttentoonstelling Exit 100, verwijzend naar het huisnummer van de woning. Die heeft plaats in de weekends van 2-3 en 9-10 december, telkens van 11 tot 18 uur in de Statiestraat 100 in Lichtervelde. Er zijn ook verschillende workshops.

© Foto Kurt
© Foto Kurt