VIDEO – Brugs Gruuthusemusuem heropent na vijf jaar renovatie

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Na een sluiting van bijna vijf jaar heropent het Brugse Gruuthusemuseum op 25 mei zijn deuren. Dit imposante stadspaleis ondergaat een grondige renovatie en restauratie.

Nieuwe zalen, een nieuw museumconcept en 600 schitterende collectiestukken (wandtapijten, houtsculpturen, schilderijen, glasramen, kant en Chinees porselein) wachten om herontdekt te worden. Volgens de Brugse burgemeester Dirk De fauw zal de bezoeker in het nieuwe museum doorheen drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis kunnen reizen : het Bourgondische hoogtepunt van de stad, de onderbelichte schakelperiode in de 17de-18de eeuw en de heruitvinding van Brugge in de voor de stad zo typerende 19de-eeuwse neogotiek.

https://www.youtube.com/watch?v=NRkNb8UZWck

Gruut

Leidraad wordt ‘Plus est en vous’, het devies van Lodewijk van Gruuthuse, die het paleis de nodige grandeur gaf in de 15de eeuw. Deze diplomaat, ridder, cultuurliefhebber en gewiekst zakenman, had het monopolie op de verkoop van ‘gruut’, de basisgrondstof van bier in de middeleeuwen.

VIDEO - Brugs Gruuthusemusuem heropent na vijf jaar renovatie
© Davy Coghe

Vorig jaar werd de buitenrestauratie al beëindigd, nu wordt het interieur gerenoveerd. Kers op de taart is de restauratie van de uit 1472 daterende bidkapel, die door vocht schade opgelopen had. De Vrienden van de Musea verzamelden voor die klus 65.000 euro aan sponsorgelden via de actie ‘toon je gruut hart’. De kapel is omwille van haar eikenhouten gewelven en vergulde reliëfversieringen uniek in de West-Europese kunst.

Hedendaags paviljoen

VIDEO - Brugs Gruuthusemusuem heropent na vijf jaar renovatie
© Davy Coghe

Op het Gruuthuseplein komt er een hedendaags museumpaviljoen, een ontwerp van noArchitecten, waar in de toekomst de ticketverkoop voor de Brugse stedelijke musea zal plaatsvinden. Het wordt momenteel in stukken opgebouwd in het atelier van de firma Verhofsté uit Zele en wordt later naar Brugge getransporteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier