VIDEO: 1.000 Patronen feestelijk geopend in Texture Kortrijk

© TV
Redactie KW

Ruim 400 genodigden tekenden present voor de opening van 1.000 Patronen, een samenwerking tussen Wit.h en Texture. Samen tonen ze verrassende hedendaagse kunst verweven met het erfgoedverhaal van de vlas-, kant- en linnennijverheid.

Wit.h is een sociaal-artistieke werkplek waar personen met een verstandelijke beperking zich artistiek kunnen uitleven. Samen met andere kunstenaars maakten enkele Wit.h kunstenaars 1.000 Patronen, een nieuw verhaal rond textiel. “Samen hebben de kunstenaars 999 patronen gecreëerd. Het duizendste is hun eigen verhaal: mensen met een beperking passen ook in de patronen die wij dagelijks volgen”, zegt directeur Luc Vandierendonck van Wit.h.

“Mensen met een beperking passen ook in de patronen die wij dagelijks volgen”

Christine Cattebeke is een van de tientallen deelnemers. “Het is een mooi project. Het is goed dat de mensen ook eens de gaven en de kunde van de ‘andere’ mens leren kennen. Nu gebeurt dat gelukkig veel meer dan vroeger. Het zou eigenlijk zoveel mogelijk moeten gebeuren. Dit is een prachtig initiatief”, zeggen haar zus Netje Cattebeke en haar vriend John Allaert

Thomas Baert op de rode loper met de Vlaamse filmacteurs Sandrine André, Bart Hollanders en Werner De Smedt.
Thomas Baert op de rode loper met de Vlaamse filmacteurs Sandrine André, Bart Hollanders en Werner De Smedt.© TV

De apotheose was de voorstelling van de kortfilm ‘Na de dood in de hemel’ van regisseur Thomas Baert en coscenarist en producent Lukas Bossuyt. “We vertellen het verhaal van mensen met Down, die het moment vrezen waarop hun ouders er niet meer zijn om voor hen te zorgen. En omgekeerd: de vrees van ouders die hun kinderen met een beperking alleen moeten achterlaten”, zeggen ze. Voor hun film konden ze samenwerken met de Vlaamse acteurs Bart Hollanders, Sandrine André en Werner De Smedt. “Het doet me bijzonder plezier dat ze hier alle drie zijn. Ik voel me de koning te rijk op deze eigenste ‘rode loper’. Het is net Hollywood“, glundert Thomas.

https://www.youtube.com/watch?v=6GX5zqKI5_s

(PVH – foto’s en video TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier