Verwarring in culturele sector: repeteren mag dan toch nog niet

Repeteren: het is nog niet toegelaten. © Viktor Drachev/TASS
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Hoewel de FAQ van de Nationale Veiligheidsraad zegt dat theatergezelschappen, orkesten en muziekbands vanaf vandaag weer mogen repeteren, is dat toch nog niet het geval. Het is wachten op het veiligheidsprotocol.

De amateurkunstenaars waren afgelopen woensdag bij de vele gelukkigen. Op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad hoorden ze dat ze vanaf maandag 8 juni weer mochten repeteren. De FAQ, zowat het wetboek van wat mag en niet mag in deze coronatijden, stelt zelfs dat repeteren weer is toegelaten, weliswaar met maximaal 20 personen en zonder publiek.

Maar dat blijkt te voorbaring. Het probleem is dat er een veiligheidsprotocol moet zijn, die door de bevoegde minister – na overleg met de GEES – goedgekeurd moet worden. En dat is nog niet gebeurd. Het departement cultuur wil immers één overkoepelend basisprotocol.

“De cultuursector is enorm divers”, klinkt het. “Dit gaat van de professionele muzieksector tot de lokale harmonie, van de professionele theatergezelschappen tot de plaatselijke toneelvereniging, van de grote culturele instellingen en musea tot het kleinere culturele erfgoed. Het is dus een enorme uitdaging om voor deze diverse sector een set met heldere en gedragen richtlijnen op te stellen.”

De GEES zit vooral verveeld dat er veel vochtdruppels en speeksel bij het groepzingen of het gebruiken van blaasinstrumenten verspreid worden.

Verwacht wordt dat er de komende dagen een advies komt, en tegen het einde van de week een protocol. Tot zolang mag er niet gerepeteerd worden, noch vergaderingen of vormingen in de culturele sector mogen plaatsvinden. “We raden sterk aan om nog niet halsoverkop activiteiten op te starten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier