Vertelgroep Solfer en Salpeter wint cultuurtrofee Zonnebeke

Namens vertelgroep Solfer en Salpeter mocht Sonja Hauspie, uit handen van kunstenaar Luc Lapere, de speciale trofee in ontvangst nemen. (foto ZB)
Redactie KW

Vertelgroep Solfer en Salpeter mocht in OC De Leege Platse de cultuurprijs in ontvangst nemen. Deze Beselaarse groep organiseert vertelavonden met verhalen, live muziek en aangepaste catering. De trofee was opnieuw een kunstwerk, speciaal gemaakt door kunstenaar Luc Lapere.

Schepen van Cultuur Ingrid Vandepitte mocht opnieuw heel wat volk verwelkomen. “Deze grote aanwezigheid bewijst dat Groot-Zonnebeke bruist van de activiteiten en dat kan alleen maar door de inzet van veel vrijwilligers. De dienst vrije tijd werd ondergebracht in de bibliotheek en de Letterschuur werd omgevormd tot vrijetijdsschuur. Zo is de dienst toegankelijker voor iedereen en kan men er ook op betere tijdstippen terecht”, aldus de schepen.

Niet minder dan 30 vrijwilligers, aangeduid door hun vereniging, werden gehuldigd voor hun inzet. Ze ontvingen uit de handen van de leden van het gemeentebestuur een Zonnebon.

Het hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de cultuurtrofee 2018. Het was cultuurraadvoorzitter Noël Vandewiele die de winnaar van de cultuurtrofee bekend maakte, namelijk vertelgroep Solfer en Salpeter.

In naam van de groep mocht Sonja Hauspie, uit handen van kunstenaar Luc Lapere, de trofee in ontvangst nemen.

Heksenlegendes

Solfer en Salpeter is een Beselaarse groep die vertelavonden organiseert met verhalen, live muziek en aangepaste catering. Doel van de groep is het vertellen en het verhaal promoten in een totaalbeleving met muziek, eten en drank. Solfer en Salpeter werd opgericht begin jaren negentig vanuit de gemeentelijke dienst cultuur. De eerste activiteit van de groep was een geanimeerde wandeling waarbij Beselaarse heksenlegendes gebracht werden op locaties waar ze zich zouden afgespeeld hebben. Dit evolueerde later via theaterwandelingen naar vertelavonden.

Ondertussen is Solfer en Salpeter een aparte vereniging geworden. De kern is een kleine groep die verhalen zoekt. Daarnaast is er een groep ‘muziek’ en de groep ‘catering’. De drie groepen vertrekken vanuit een centraal thema. De vertelavonden zijn een avondvullend programma waarbij het publiek een vijftal verhalen hoort en een menu geserveerd krijgt, die ter plaatse werd klaar gemaakt. De muzikanten zorgen voor de verbinding van de verhalen.

De uitreiking van de cultuurprijs werd afgesloten door leden van Solfer en Salpeter die enthousiast hun eigen lied zongen.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier