Vernieuwd Ensorhuis opent de deuren: “Ensor krijgt eindelijk de plek die hij verdient”

© GLO
Gillian Lowyck

In Oostende is vandaag het vernieuwde Ensorhuis geopend. De woning van de Oostendse kunstschilder kreeg een grondige renovatie en in het pand naast de deur werd een belevingscentrum ingericht. Daar worden ook wisselende tentoonstellingen rond Ensor ingericht. Voortaan zal je in Oostende méér Ensor in het straatbeeld en tijdens evenementen zien. 2024 wordt zelfs een heus Ensorjaar.

James Sidney Ensor (Oostende, 13 april 1860 – Oostende, 19 november 1949) is een Belgische kunstenaar die wereldwijd geroemd wordt als een pionier van de moderne kunst. Verder was hij ook een gerenommeerd schrijver en tekenaar. Ensor staat echter het meest bekend om zijn macabere realisaties. Zijn monumentale kunstwerken kan je kleurrijke metamorfoses noemen, waarin hij de zowel groteske als de hilarische aard van de mens blootlegt.

De maskers van James Ensor zijn wereldwijd bekend. Passend dan ook dat je vandaag verplicht een masker moet dragen bij het bezoeken van het nieuwe belevingscentrum. Dat centrum moest normaal gezien in mei al de deuren openen, maar ook hier strooide het coronavirus roet in het eten.

Twee jaar geleden gesloten

Het Ensorhuis zelf is het huis waar Ensor woonde en werkte. Dit pand kreeg een grondige opknapbeurt. “Het is ondertussen toch al twee jaar geleden dat het museum de deuren sloot”, weet Pieter Hens van Toerisme Oostende.

Maar voortaan kan je niet enkel het huis een bezoekje brengen. Het pand naast de deur, op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Van Iseghemlaan, werd ingericht als een belevingscentrum. “Niet zomaar een museum dus”, gaat Pieter Hens verder. “De focus ligt hier echt op beleving. Ook voor kinderen hebben we heel wat elementen uitgewerkt. Zo kunnen zij bijvoorbeeld op een speelse manier op zoek gaan naar de valse James Ensor.”

Vernieuwd Ensorhuis opent de deuren:
© GLO

Niet enkel kinderen kunnen het museum op een interactieve manier ontdekken. Zo kan je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken wanneer je de interactieve wand aanraakt. Verder kan je met 3D-viewers ontdekken hoe de omliggende straten eruit zagen in de belle époque en je laten omringen door projecties van Ensorwerken.

Met een audio guide in de hand ontdek je het belevingscentrum. Elke ruimte is toegespitst op een apart thema. Verder is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen rond Ensor. De eerste tentoonstelling ‘Ensor en Oostende’ loopt tot 27 september en exploreert de hechte link tussen Ensor en zijn geboortestad.

We beginnen nu al met de voorbereidingen voor 2024. In dat jaar is het 125 jaar geleden dat Ensor is overleden

Curator van de tentoonstellingen is Ensorkenner Xavier Tricot. “Ik ben heel tevreden met dit centrum”, vertelt hij. “Het was hoog tijd dat Ensor een dergelijke plek kreeg.” De volgende tentoonstelling staat trouwens ook al vast. “Dat wordt de Ensorcollectie van KBC”, zegt Tricot.

“Het is de bedoeling dat we Ensor voortaan meer terugzien in de stad”, duidt Pieter Hens. “We zullen hem niet overal bij betrekken, het moet natuurlijk wel kloppen. Zo zou Oostende voor Anker dit jaar in het thema van Ensor en de zee gestaan hebben. We beginnen nu al met de voorbereidingen voor 2024. In dat jaar is het 125 jaar geleden dat Ensor is overleden. Voor dat jaar hebben we heel wat ambitie en we willen er echt wel werk van maken.”

3 miljoen euro

Opvallend: de copyright op de werken van Ensor is vervallen. Dat betekent dat je nu dus in de souvenirwinkel van het Ensorhuis gommen in de vorm van een doodshoofd kan vinden, of een doeboek voor kinderen. “Maar we zullen de schilder altijd met respect behandelen. Kwaliteit staat voorop.”

Het nieuwe belevingscentrum kostte 3 miljoen euro. Er gaan zes personeelsleden aan de slag en Toerisme Oostende verwacht jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers.

Alle info via www.ensorstad.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier