Vergeten songteksten van Johny Turbo duiken na 25 jaar op: “Nu enkel muzikanten nodig”

Adelbert Algoed vond op zijn zolder liedjesteksten van Johny Turbo van maar liefst 25 jaar geleden. © gf
Olaf Verhaeghe

Adelbert Algoed, de nachtburgemeester van Kortrijk, heeft op zijn zolder in Outrijve een bijzondere ontdekking gedaan. Twee vergeten liedjesteksten van wijlen Johny Turbo zaten meer dan 25 jaar verstopt in een kleine platenhoes. “De tekst van Zwoai met u Gat en de Klepeleire van ‘t Stad ligt klaar, de melodie waarop we ze brengen, is bekend. Eigenlijk hebben we alleen muzikanten nodig”, glimlacht Adelbert.

Waar de coronacrisis allemaal niet goed voor is. Adelbert Algoed (56), beeldend kunstenaar, nachtburgemeester van Kortrijk en zelfstandig schilder, stootte maandag bij het opruimen van zijn zolder op een wel heel bijzonder cultureel stukje Kortrijks erfgoed. “Een mens moet iets doen om zich bezig te houden, hé”, glimlacht hij. “Mijn bedrijf ligt stil, dus is er tijd om wat klusjes te doen die je normaal uitstelt. De zolder opruimen is er zo eentje.”

‘t Fonteintje

Adelbert woont in Outrijve, een deelgemeente van Avelgem. Maar hij heeft een lange geschiedenis in hartje Kortrijk. “Van eind 1986 tot 1995 baatte ik ‘t Fonteintje uit, een populaire bruine kroeg. Volkszanger en icoon Johny Turbo was toen een van die klanten die regelmatig binnensprong. Zijn eerste concert ooit was bij mij. En ook later, na zijn optredens durfde hij wel eens passeren. ‘t Fonteintje was nogal lang open, begrijp je.” Adelbert neemt ons helemaal mee naar midden jaren 90 en vertelt hoe er aan zijn toog wel wat afgezeverd werd.

Johny Turbo overleed in januari 2000. Exact twintig jaar na zijn overlijden zou er dus nieuwe muziek kunnen uitkomen van de volkszanger.
Johny Turbo overleed in januari 2000. Exact twintig jaar na zijn overlijden zou er dus nieuwe muziek kunnen uitkomen van de volkszanger.© PHK

“Johny Turbo kon dat als geen ander. (lacht) Als er te lachen viel, was hij er graag bij. Ik ga niet zeggen dat ik zijn allerbeste vriend was, maar wij hadden wel een goede band. Op een van die leuke avonden kregen we het idee om op een paar blaadjes papier liedjes te beginnen schrijven. Zwoai met u Gat was er eentje van, op de tonen van YMCA van The Village People. Een typische Johny Turbo-liedje: grappig maar met een boodschap. Het tweede, de Klepeleire van ‘t Stad, kan je zien als een soort van ode aan Peter Caesens, de belleman van Kortrijk die recent bij een zware woningbrand om het leven kwam. Toen al was Peter een volksfiguur in de stad. En wij kenden elkaar al jaren.”

De teksten zaten netjes verstopt in een singletje KVK U Beste Doen.
De teksten zaten netjes verstopt in een singletje KVK U Beste Doen.© gf

KVK U Beste Doen

Adelbert en Johny schreven de liedjes tussen pot en pint, aan de toog van ‘t Fonteintje. “En daarna stak ik die blaadjes voorzichtig, opgeplooid weg in een ander plaatje, KVK U Beste Doen. Wat er die avond met die platenhoes is gebeurd, weet ik niet meer, maar duidelijk was dat de liedjesteksten vergeten raakten”, aldus Adelbert nog. “Tot maandag dus.” Toen hij op het oude plaatje stootte, herinnerde hij zich het verhaal. “Ge moet nu kikken, riep ik. Ik heb even moeten nadenken, maar kon uiteindelijk die avond netjes reconstrueren. Of toch de grootste delen ervan.”

Wat hij met de liedjesteksten wil doen, weet Adelbert nog niet. “Ik ben zelf geen muzikant of zanger, al heb ik ooit eens meegezongen op een liedje van Johny Turbo. Samen met een paar andere stamgasten van ‘t Fonteintje. De teksten zijn er en we weten op welke melodie ze gebracht kunnen worden. Dus eigenlijk hebben we enkel muzikanten nodig”, aldus de oud-cafébaas. “Het zou wel mooi zijn om dit jaar, exact twintig jaar na zijn overlijden, nog nieuwe muziek van Johny Turbo te kunnen uitbrengen.”

Zwoai met u Gat past op de tonen van YMCA van The Village People. De Klepeleire van 't Stad is gebaseerd op Ding Dong, Ding Dong van George Harrison.
Zwoai met u Gat past op de tonen van YMCA van The Village People. De Klepeleire van ‘t Stad is gebaseerd op Ding Dong, Ding Dong van George Harrison.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier