Veldegemse dj Rasja wil nu ook in eigen streek scoren met muziek

Francis Maes alias dj Rasja: "Het voordeel is dat je tegenwoordig niet meer met zware vinylplaten en cd's hoeft te sjouwen. © (gf)
Redactie KW

“Merkwaardig, maar ik ben beter bekend buiten de provincie, dan in mijn eigen streek”, steekt Francis Maes, alias dj Rasja, van wal. Hij bedoelt het allerminst pretentieus, want zijn strepen heeft hij eerder onverhoopt verdiend. Zijn eigen singles vinden gehoor in de hitlijsten, via Music For Life deelde hij het podium met klinkende namen.

Francis’ website, www.dj-rasja.com, verwoordt zijn muziekstijl als een mix van techno en retro house ‘die je meeneemt op de dansvloer en zorgt dat je er niet meer af geraakt.’ Als deejay die ook zijn eigen composities maakt, is de man beslist geen beginnend talent. “Al sinds mijn jeugdjaren bespeel ik de piano en word ik geïnspireerd door de sound van symfonische orkesten en klinkende namen als Jarre en Zimmer. Door ook zelf te componeren, wil ik me onderscheiden.”

Begin dit jaar bracht ik, met Engelse hulp, in eigen beheer de retrosingle ‘Back in Space’ uit die verrassend hoog opklom in de hitlijsten. In mei volgt in dezelfde herkenbare stijl ‘Dream Flight’ “, toont hij op de smartphone. “Maar volgens het evenement waarvoor men me boekt, stel ik een setlist met muziekstijl op maat van het publiek samen.”

In de kijker

Als student bracht Francis de dansvloer in beweging op scoutsfuiven en in, intussen ter ziele gegane, Torhoutse jeugdcafés. Daarna zag hij járen geen mengpaneel meer, hetzij toen hij voor de lol op danspartijen van vrienden de elektrosongs aaneen reeg. Tot hij drie jaar geleden via de Torhoutse Don Bosco-feesten zowaar de hoofdprijs van de dj-wedstrijd van Palm Parkies wegkaapte. “Dan krijgt je naam opeens een kwaliteitslabel opgekleefd. Tijdens mijn optreden op de Music For Life-fuif in Oostende werd ik het jaar daarna immers gespot door de organisator van Summerfest in Aalter. Waarna ik dit jaar het eerste podium deel met een topnaam als Yves De Ruyter. Het zal reppen worden, want diezelfde zaterdag in augustus reis ik per vliegtuig terug uit Toscane. Ik ben er geboekt om op een huwelijksfeest in de streek van Pisa het mooie weer te maken.”

nachtelijke optredens

Waar de jaren negentig nog een decennium vormden van vermaarde discotheken, vinden de stijlen van toen nu op festivals hun weg. Het tijdstip waarop de muziek weerklinkt, is er echter niet op vervroegd.

Summerfest boekte dj Rasja voor de nachtelijke uren van één tot twee en later. “Vandaar dat ik ernaar uitkijk om meer in de West-Vlaamse regio op trouwfeesten, dans- en swingcafés, en fuiven en feesten de avond te kunnen kleuren. ‘s Nachts van Limburg naar huis rijden, kruipt in de kleren. Voordelen zijn dan weer dat je tegenwoordig niet meer met zware vinylplaten en cd’s hoeft te sjouwen. Daarnaast zijn sociale media zoals Facebook en Instagram welgekomen kanalen om video’s te delen waarin volgers een inkijk in mijn studio krijgen. Maar ik ben intussen wijs genoeg om niet te gaan dromen. Topnamen onder de dj’s hebben een management dat voor hen de weg naar de top baant. Die troef ontbreek ik.”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier