Veertig kaarsjes voor Arko Dorpstheater in Ardooie

(Foto JM)
Redactie KW

Met onder meer een toneelstuk over een opalen huwelijksverjaardag viert het Arko Dorpstheater zijn veertigjarig bestaan. Voorzitster Greet Depovere zit met haar team in de laatste rechte repetitielijn naar de première van ‘O(p)paal’. Wij mochten even storen.

Het Arko Dorpstheater stond voor het eerst op de planken in december 1978 met een klassieker van Felix Timmermans, ‘Waar de sterre bleef stille staan’. Het was Giovanni Dewaele die met een groepje toneelfans er voor zorgde dat er een lokale toneelgroep boven de doopvont werd gehouden. De sterren van Arko stonden sedert dan moment niet meer stil. Doorgaans brengen ze elk jaar twee producties. Komedies en billenkletsers zijn hun handelsmerk, maar er was ook plaats voor bloedernstige stukken.

Greet Depovere rolde het Arko Dorpstheater binnen dank zij haar man, Joost. Hij werd aangesproken om te helpen bij de decoropbouw. “Toen bleek dat er door een vrouwelijke speelster ook een beperkt rolletje nog moest ingevuld worden en ik engageerde mij. Het was 2005. Sedertdien bleef ik verder actief en toen Sylvie Lafaut stopte als voorzitster nam ik die taak op mij.”

Verrassingsreis

Deel uitmaken van een toneelgezelschap is niet niks. Een rol opnemen in een productie vergt veel voorbereiding en repetities. Elke rol is ook niet voor iedereen weggelegd. Je kruipt niet in de rol van een maagd met een rond buikje… “Vandaar dat het belangrijk is om onze groep van beschikbare spelers regelmatig uit te breiden. Maar Arko Dorpstheater biedt naast de ernst van de repetities ook veel ruimte voor plezier. Dat wij een goede vriendengroep vormen is de reden dat we zo lang bestaan. Elke repetitie brengt wel een hilarische scène met zich mee.”

“En na elk toneelseizoen blazen we wat stoom af met onze verrassingsreis. Heel wat medewerkers zijn daarom al jaren trouw lid van het gezelschap. Dat zijn niet alleen de spelersgroep, maar ook de mensen die helpen achter de schermen als souffleur, decorbouwer en de bestuursploeg.” Dat bestuur bestaat momenteel uit voorzitter Greet Depovere, ondervoorzitter Veroniek Steelandt, secretaris Henk Boddin, penningmeester Sybille Vanhaverbeke en de leden Joost Vannieuwenhuyse, Vincent Vancompernolle en Carl Bouvry.

Eigen website

Het Arko Dorpstheater heeft in die veertig jaar een hele evolutie meegemaakt. Alles begon in de oude parochiezaal aan de Prinsendreef. Nu beschikken ze over een repetitielokaal in de oude Broederschool en de voorstellingen hebben plaats in het Hofland. “Om te voldoen aan de stijgende vraag naar kaarten is er sinds enkele jaren ook een midweek voorstelling op woensdag. Wij schakelen ook de digitale middelen in met een eigen website en online boekingen. Maar wat altijd blijft is de gezelligheid en het plezier om toneel te spelen”, besluit Greet Depovere.

Op(p)aal wordt zes keer opgevoerd in het Hofland met de première op vrijdag 23 november om 20 uur. Op datzelfde uur wordt er ook op zaterdag 24 november gespeeld. Op zondag is de voorstelling om 17.30 uur. Op woensdag 28 november is er een midweek voorstelling om 20 uur. Tijdens het slotweekend zijn er nog twee voorstellingen. Dit is op vrijdag 30 november en op zaterdag 1 december telkens om 20 uur.

Reserveren doe je op 0499/81 01 02 of via info@arkodorpstheater.be. Kaarten kosten acht euro en kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar het toneel komen.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier