Veertig jaar Festival Dranouter gevierd met minifestival

Redactie KW

Zaterdagavond viert het Festival Dranouter zijn 40ste verjaardag met een minifestival op de locatie waar in 1975 de eerste editie van het folkfestival plaatsvond.

Het minifestival werd om 17 uur geopend door The Albion Morris Men, een Engelse volksdansgroep die ook toen al op het podium stond. In 1975 vond het festival plaats op de speelplaats van de Dranouterse jongensschool. Diezelfde symbolische locatie werd voor het eenmalige minifestival opnieuw gebruikt. De concerttent, die plaats bood aan 500 toeschouwers, stond opgesteld in een weide vlakbij het vroegere schooltje.

Jan De Smet

Van de zes groepen die optraden bij de eerste editie tekenden er zaterdag twee present. The Albion Morris Men stonden in totaal ruim twintig keer op Dranouter. Ze hielden het enkele jaren geleden voor bekeken, maar maakten voor het minifestival een uitzondering. Ook Jan De Smet, in 1975 op het podium met De Snaar, was opnieuw aanwezig. De Smet is zelfs gastprogrammator van het komende Festival Dranouter.

Rootsrally

De andere artiesten hebben eveneens een duidelijke link met Dranouter. Onder andere Flip Kowlier, Kadril en Yevguenifrontman Klaas Delrue stonden op het podium. Het minifestival werd zaterdagavond afgesloten door Broes, een Gentse groep die in 2013 de Dranouter Rootsrally won.

(Belga-foto a-MD)