Veerle Hasselman: “Je leven is zoveel rijker als je solidair bent”

Veerle Hasselman. © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Veerle Hasselman is een oudgediende van Theater aan Zee (TAZ). Toen het festival nog in zijn kinderschoenen stond, hielp de costumière al mee met de decors van Café Koer. Vandaag is Veerle aan de slag bij kleinVerhaal dat werkt aan een voorstelling die vrouwen in de schijnwerpers zet.

Bij kleinVerhaal is het op de dag van onze afspraak een en al bedrijvigheid. Stichting Nieuwe Helden van curator Lucas De Man bereidt er hun voorstellingen voor. Een ideaal moment voor een gesprek over Theater aan Zee.

Jij hebt een speciale band met Theater aan Zee, niet?

“Klopt. Ik heb op het festival mijn man leren kennen. Theater aan Zee is een echte koppelfabriek! Ik ben eigenlijk op TaZ beland door Jan Bucquoy, de regisseur van onder meer Camping Cosmos. Hij ging een film draaien in Oostende en zocht actrices. Niets voor mij, zei ik hem, maar als je een costumière nodig hebt… Dat was in 1999, het echt nog prille begin van TaZ, met wat straattheater en studentenvoorstellingen. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en gewoon gevraagd of ik niets mocht doen. Ik ben dan gestart met de inkleding van Café Koer, toen nog op de speelplaats van de school in de Kaaistraat.”

Ben je al elke editie betrokken bij het festival?

“Goh, op den duur moet je ook je huur betalen en dan kan je niet meer als vrijwilliger een maand lang werken… Maar toch ben ik wel elk jaar op een of andere manier aan het werk voor TaZ. Nu sta ik in voor de vestimentaire noodgevallen. Acteurs hebben soms een stuk al twee, drie jaar niet meer gespeeld en dan blijkt hun kostuum uit elkaar te vallen of niet meer te passen. En dan bellen ze mij.”

We werken aan een muzikale voorstelling waarin vrouwen centraal staan

Hoe werd je costumière?

“Toen ik uit het middelbaar kwam, wilde ik fresco’s restaureren. Ik had daar een romantisch beeld van zoals fresco’s herstellen in kathedralen in Italië. Maar ik moest eerst iets serieus studeren van mijn ouders en als ik dat nadien nog wilde, mocht ik dat doen. Ik volgde toen een regentaat plastische opvoeding. In mijn laatste jaar moest ik een bedrijfsstage volgen. We moesten bij een kunstenaar op stage en dat het liefst in een vak dat we op school niet hadden. Ik ben bij Christophe Coppens hoeden gaan maken. Hij was toen kostuums aan het maken voor Victoria en ik vond dat de max. Ik was verkocht!”

Met kleinVerhaal brengen jullie ook een voorstelling op TaZ. Hoe zal die eruitzien?

“Bij kleinVerhaal ben ik aan de slag als productiemedewerker. Ik ben de tussenpersoon tussen artiesten en deelnemers. Ik ga ook op zoek naar deelnemers. Ik probeer mensen warm te maken om deel nemen aan ons initiatief. Nu zijn we bezig met de voorstelling My Gift to You, die in première gaat op TaZ. Het is een soort theatraal muziekproject waarin vrouwen centraal staan. Vrouwen van alle leeftijden, rangen en standen. We hebben een mooie mix: vrouwen die sowieso naar Oostendse cultuurvoorstellingen komen, maar ook vrouwen met een migratieachtergrond. Het thema is de kindertijd. We zijn vertrokken van hun verhalen: dingen die ze zich herinneren, verhalen, liedjes… Er zitten ook zware verhalen tussen, van vrouwen die geen kindertijd hebben gehad, omdat ze zijn uitgehuwelijkt op hun elfde.”

Je verhuisde van het binnenland naar Oostende. Woon je hier graag?

“Voor ik naar Oostende kwam, woonde ik elf jaar in Antwerpen. In het begin woonde ik hier niet graag. In Antwerpen kende ik zoveel mensen en hier niemand. Het is pas door vrijwilligerswerk te doen bij Vrijstaat O. dat ik hier mijn draai vond.”

Het thema van TaZ is betrokkenheid. Wat is dat voor jou?

(even stil) “Ik vind dat een moeilijke. Medeleven, denk ik. Dat je niet zomaar alles van je af laat glijden. Dat je niet met oogkleppen op rondloopt. Ik denk wel dat ik betrokken ben, ja. Je zal me geen grote dingen zien organiseren, maar soms begint dat gewoon met een oprechte oe ist of een goedendag. Dat we meer dan ooit nood hebben aan betrokkenheid lijkt me wel duidelijk na de verkiezingen. Als je solidair bent, maak je jezelf ook zoveel rijker.”

My Gift to You, een samenwerking tussen kleinVerhaal en FMDO, vindt plaats in zaal Dactylo in De Grote Post op zaterdag 3 en zondag 4 augustus. Kaarten kosten 14 euro in voorverkoop.

Wie is Veerle Hasselman?

Privé

Veerle (42) is afkomstig uit Kemzeke, een dorpje tussen Antwerpen en Gent. Ze verhuisde elf jaar geleden naar Oostende. Ze woont samen met Jelle Goudbeek en ze hebben een zoon Vital (9).

Opleiding en loopbaan

Na haar opleiding theaterkostuum op de academie in Antwerpen werkte Veerle onder meer als costumière voor de VRT. Vandaag werkt ze deeltijds als productiemedewerker voor de sociaal-artistieke organisatie kleinVerhaal en werkt ze als freelance costumière.

Vrije tijd

Tijd doorbrengen met het gezin, voorstellingen meepikken, met vrienden iets gaan eten en drinken…