Van garage naar vernissage: autodidact Inge Touquet organiseert expo

De werken van Inge Touquet worden permanent geëxposeerd in Tegel-Trends waar ze op 11 oktober een vernissage organiseert. © SLW
Stefaan Lernout

Een cursus of een opleiding aan de kunstacademie heeft Inge Touquet nooit gevolgd. Toch gaan haar werken als zoete broodjes over de toonbank. “Mijn sterke punt is om kleuren beter te laten uitkomen”, zegt ze zelf. Tien jaar geleden begon ze wat te experimenteren in de garage, volgende week verwelkomt ze iedereen op haar eigen vernissage.

“Ik ben altijd creatief geweest”, begint Inge Touquet. “Tien jaar geleden kreeg ik wat meer vrije tijd, ik installeerde mij toen in de garage en begon te schilderen. Uit het niets.” Dat is letterlijk te nemen, want Inge volgde nooit een opleiding of een cursus. Ze is volledig autodidact. “Van bij de start wou ik mij niet laten beïnvloeden door een techniek of een stijl”, verklaart ze haar keuze. “Ik wou schilderen maar niet zoals iedereen dat deed. Iets creëren met zand en reliëf. En kijk, het sloeg meteen aan. Mijn werken vielen in de smaak en sindsdien ben ik niet meer gestopt.”

Haar schilderijen hangen ondertussen in heel wat huiskamers in de regio. Na een tijdje verhuisde ze verfborstels en schildersezel naar de tuin waar ze haar atelier inrichtte. En nu stelt ze dus permanent tentoon bij Tegel-Trends in de Roeselarestraat. “Jonathan Holvoet en Stefaan Leon vroegen mij om wat schilderijen voor hen te maken. Hun toonzaal heeft nu eenmaal vele muren en blijkbaar vonden ze mijn werken gepast om de ruimte op te luisteren. Natuurlijk vind ik dat een prima idee”, lacht Inge.

Schilderijen op maat

Muziek inspireert haar bij het schilderen, op Ed Sheeran, James Blunt of Sam Smith kan ze zich volledig laten gaan.

Inge schildert wat ze zelf leuk vindt, maar evengoed maakt ze werken op bestelling.

“Stel dat iemand een bepaald werk mooi vindt, maar een ander kleurenpalet wil, dan maak ik dat. Het gebeurt dat bezoekers twijfelen of een schilderij wel zal passen in hun huis, dan loop ik even langs en gaan we samen op zoek naar een geschikte invulling. Hoe groot het wel mag zijn, wordt het eventueel een twee- of drieluik en wat is de juiste kleurencombinatie.” Net zoals voorgaande jaren neemt Inge Touquet deel aan buren bij kunstenaars op 18, 19 en 20 oktober.

Op Vrijdag 11 oktober nodigt ze iedereen uit voor haar eerste eigen vernissage die plaats vindt in Tegel-Trends, Roeselarestraat 47. Daar worden haar werken blijvend tentoongesteld. Een voorsmaakje vind je op www.ingetouquet.be. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier