URB EGG Café deze zomer op plein voor Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg viert dit jaar zijn 150ste verjaardag. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Cultuurcentrum Brugge viert dit jaar de 150ste verjaardag van de Stadsschouwburg. Als eerbetoon wordt er samengewerkt met 32 culturele partners. Zelfs het URB EGG Café krijgt een plekje op het voorplein van de schouwburg.

De Triënnale Brugge bouwt samen met architectenbureau Dertien12 een pop-upbar met een verhoogd terras én zomerprogramma op het Schouwburgplein. Tegen de zomer moet de Koninklijke Stadsschouwburg voor zijn verjaardag opgeknapt zijn.

Maar het officiële startschot voor het feestjaar wordt pas op zaterdag 28 september gegeven. Die avond zullen de Bruggelingen zich helemaal in 1869, het geboortejaar van de schouwburg, wanen. Tijdens de re-enactment mogen ze flaneren in 19de eeuwse kleren en genieten van de spektakelmusical ‘3 Musketiers’, een samenwerking tussen de Brugse musicalverenigingen TeamJacques en KotéKoer.

In de zomer loopt in het Arentshuis een tentoonstelling rond de ontstaansgeschiedenis van de stadsschouwburg. “Samen met Erfgoedcel, Monumentenzorg, Musea Brugge en Stadsarchief, staat Cultuurcentrum Brugge stil bij het roemrijk verleden van onze cultuurtempel”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

Revolutionair project

De bouw van de Stadsschouwburg was in 1869 een revolutionair en controversieel project. Een verloederde en donkere wijk moest gedwongen plaats ruimen voor een stadstheater. “Met het project Quartier PUBLIEK draait Cultuurcentrum Brugge de rollen om en vragen we samen met de Batterie de buurtbewoners om hun input. We werken samen naar een mogelijke nieuwe extra invulling voor de schouwburg. Tijdens het gameweekend op 7 en 8 maart 2020 tovert Cultuurcentrum Brugge de Stadsschouwburg zelf om in een reusachtige, digitale gamehal.”

Beleving

Ontmoet, geniet en inspireer zijn deze zomer de drie kernwoorden van de Pre-Triënnale Brugge 2019. “We blikken terug op de voorgaande editie Liquid City in 2018 en kijken vooruit naar meer. In dit tussenjaar focussen we opnieuw op ontmoeting en beleving, in de vorm van dialoog en gesprek. We nodigen het publiek uit om actief met het programma aan de slag te gaan”, zeggen curator Till Holger-Borchert en burgemeester Dirk De fauw.

Tweewekelijks wordt er een ‘ontmoeting met….’ georganiseerd: een zondaggesprek tussen gasten uit diverse sectoren. Kunstenaars, architecten, schrijvers, performers en beleidsmakers zullen praten over vier kernbegrippen: kunst in de stad, solidariteit, gemeenplaatsen en stadsvernieuwing.

Info: www.150jaarstadsschouwburg.be en www.triennalebrugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier