Unieke locatie voor ‘Lokale Helden’ in Torhout: optredens in leegstaand financiëngebouw

Met op de achtergrond het leegstaande financiëngebouw op de Burg, de locatie van 'Lokale Helden': v.l.n.r. Wouter Ocket (stagiair jeugddienst), Julie Sap (jeugdconsulent), Tom Denys (jeugdanimator), Amber Jaques (stagiaire jeugddienst) en Lieselotte Denolf (schepen). © foto JS
Johan Sabbe

Met de steun van diverse stadsdiensten pikt de stedelijke jeugddienst op vrijdagavond 26 april voor de derde keer in op het project Lokale Helden, gelanceerd door Poppunt, het aanspreekpunt voor muzikanten, dj’s en producers in Vlaanderen. Nu zullen er ook enkele randactiviteiten zijn, die evenwel verband houden met muziek: een expositie van concertfoto’s, een kleine platenbeurs en een stand met tweedehandse elpees en cd’s. Maar hét unieke wordt de locatie: het leegstaande financiëngebouw op de Burg.

De eerste twee Torhoutse edities van Lokale Helden verliepen ook op een uitzonderlijke plaats: het buitenterras op de tweede verdieping van het stadskantoor. Telkens met drie concerten door groepen of individuele artiesten met een Torhoutse link. En telkens met een bekende naam, respectievelijk St. Grandson en Sofia Anessiadis.

Hoge huurprijs voor lucht

Dit keer wordt de locatie evenwel nóg exclusiever: het grote, leegstaande en veelbesproken financiëngebouw op de Burg, waar de laatste belastingdiensten eind september 2017 uit weggetrokken zijn. Op dat moment stond het complex trouwens al sinds 2015 grotendeels leeg. Het onverkwikkelijke verhaal is bekend. In 2007 werd het pand door de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, verkocht aan de Brusselse nv Fedimmo voor 2.432.000 euro en vervolgens voor 18 jaar weer ingehuurd tegen 158.560 euro per jaar of ruim 13.000 euro per maand, dan nog los van indexeringen en onderhoudskosten.

Het contract loopt nog tot en met 2024: een pak belastinggeld voor stenen en lucht. Een klein jaar geleden heeft eigenaar Fedimmo weliswaar de bvba Interim Vastgoedbeheer uit Antwerpen ingeschakeld om het pand tegen vandalisme, brandstichting, krakers en verval te beschermen, risico’s die nu eenmaal aan een tijdelijke leegstand verbonden zijn. Sindsdien huist er weer iemand in de conciërgewoning, die een oogje in het zeil houdt en de nodige klussen aan het gebouw opknapt. Wat het nagestreefde resultaat oplevert, want het interieur ziet er netjes uit. Dat getuigen jeugdconsulent Julie Sap en jeugdanimator Tom Denys. Zij hebben het gebouw in het vooruitzicht van Lokale Helden recent bezocht.

Van 16 uur tot 1 uur ‘s nachts

Dat Lokale Helden straks op die ludieke locatie kan plaatshebben, is in eerste instantie aan jeugdanimator Tom Denys te danken. De Lichterveldenaar deed een paar telefoontjes en kreeg tot zijn aangename verrassing vrij snel groen licht van huurder Regie der Gebouwen om er het evenement te organiseren. “Behalve wat verwaarloosbare kosten moet de stad niets voor het gebruik betalen”, zegt hij.

“Wat ik niet onlogisch vind voor een leegstaand gebouw waar elke belastingbetaler nog tot 2024 aan bijdraagt. Eindelijk zal het gebouw weer een avond nuttig zijn. De contacten met de Regie der Gebouwen verliepen vlot en toen ik het ouderwetse, maar nette interieur zag, was ik er direct voor gewonnen. Die sfeer uit de jaren stilletjes, dat voorbijgestreefde, typische loket bij het binnenkomen, die lange gangen met de kleine kantoortjes en het leuke achtertuintje. Ideaal voor ons evenement. We zijn er heel blij mee. Alles zal plaatsvinden op de gelijkvloerse verdieping, op de tweede verdieping met enkele ruimere lokalen en in het achtertuintje. Op vrijdag 26 april vanaf 16 uur, direct na schooltijd, tot 1 uur ‘s nachts.”

Groepen, individuele muzikanten of producers, altijd met een Torhoutse link, kunnen zich tot en met vrijdag 15 maart kandidaat stellen om tijdens Lokale Helden op te treden. Ze kunnen daarvoor contact opnemen via http://www.jeugdtorhout.be of rechtstreeks via vi.be. De jeugddienst zal een vijftal kandidaten selecteren en daarna de definitieve line-up bekendmaken. Jeugdconsulent Julie Sap en jeugdanimator Tom Denys worden momenteel in de jeugddienst bijgestaan door de Torhoutse stagiairs Wouter Ocket en Amber Jaques, die beiden nog studeren. En ook jeugdschepen Lieselotte Denolf is laaiend enthousiast voor het evenement.

Met exposities en platenbeurs

“Het gebouw leent er zich toe om veel meer te doen dan enkel concerten aan te bieden”, zegt Tom Denys. “En dus willen we Lokale Helden nadrukkelijker in de breedte uitbouwen dan in 2015 en 2017. Wie frisse ideeën heeft, mag ze zo snel mogelijk aan de jeugddienst bezorgen. Let wel: ook wie niet meer tot de jongeren behoort, maar een soort ‘lokale held’ is, is welkom met voorstellen. We willen graag enkele exposities in het gebouw brengen, weliswaar altijd verband houdend met muziek. Ik denk aan een tentoonstelling met het werk van een concertfotograaf, of aan iemand die keramiekbeelden maakt van muzikanten of schilderijen van muziekinstrumenten. We voorzien sowieso een platenbeurs. Ik ben zelf een verwoede verzamelaar van elpees en ben ervan overtuigd dat er nog heel wat mensen zijn die leuke vinylplaten op zolder liggen hebben.”

Fernand Van Wassenhove, de zaakvoerder van Topdisc op de Markt, zorgt op vraag van de jeugddienst alvast voor een stand. “Ik moet nog even nadenken hoe ik het zal aanpakken”, zegt hij. “Wellicht zal ik vooral tweedehandse vinylplaten en tweedehandse cd’s aanbieden. En wat gratis posters.”

Fernand Van Wassenhove van Topdisc zal met tweedehandse platen present zijn.
Fernand Van Wassenhove van Topdisc zal met tweedehandse platen present zijn.© foto JS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier