Unieke kans om kasteelpark Koekuit in Moorslede te bezoeken

De heemkundige kring Moorslede en Natuurpunt kunnen niet wachten tot Open Monumentendag. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

In het kader van Open Monumentendag op zondag 8 september wordt het kasteelpark Koekuit voor een keer opengesteld voor het grote publiek. “Het kasteel heeft een rijke geschiedenis. Het was tot op vandaag echter onmogelijk om iets op het privédomein te organiseren”, aldus de heemkundige kring.

Veel bewoners weten het niet, maar het kasteel Koekuit is het meest prestigieuze monument in de gemeente. Het kasteel langs de Kasteeldreef op wijk de Koekuit zit verstopt achter een dikke bomenrij.

“Het kasteel heeft een rijke geschiedenis achter zich. Daarom ook dat we er met de heemkundige kring al jarenlang van dromen om hier een activiteit te organiseren. Doordat het hier privédomein is en er de voorbije jaren telkens mensen woonden, was het tot op vandaag onmogelijk om iets dergelijks te doen”, aldus bestuurslid Isabelle De Keyser.

Het kasteel werd in het begin van de negentiende eeuw gebouwd. De familie Demeulenaere, waarvan familieleden onder andere burgemeester waren in Roeselare en Moorslede, was eigenaar van het kasteel.

Eerste Wereldoorlog

Het gebouw, dat eerst de kenmerken van een vierkantshoeve had, werd in 1896 helemaal vernieuwd. Dat gebeurde door Jules Coomans.

“Hij gaf eigenlijk in Moorslede zijn visitekaartje af. Later zou Coomans de man zijn die na de Eerste Wereldoorlog de stad Ieper terug opbouwde”, vertelt Isabelle. Na de werken in 1896 prijkte langs de Kasteelstraat een echt kasteel in neogotische stijl. Zo’n twintig jaar later speelde het Koekuitkasteel een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers gebruikten het domein als veldhospitaal. Tijdens de Slag van Passendale raakte het kasteel beschadigd. “De conciërgewoning bleef intact en is het enige nog bestaande gebouw in Moorslede dat de Eerste Wereldoorlog overleefde.” Na de oorlog werd alles heropgebouwd en werd het kasteel terug jarenlang bewoond door de familie Demeulenaere. In de jaren 80 kwam de familie Denolf, gekend van het Roeselaarse mediabedrijf Roularta, er wonen. Zij huurden het kasteel eerst, maar kochten het daarna vrij snel aan. “Tot vorig jaar woonde mijn moeder hier. Zij is gestorven. Eind dit jaar komen wij hier hoogstwaarschijnlijk wonen. Momenteel zijn er nog renovatiewerken aan het kasteel aan de gang. Het ideale moment dus om de heemkundige kring de kans te geven om hier iets te organiseren. Je merkt wel dat ze hier heel graag eens iets zouden doen. Het is al een tijdje geleden dat Filip Cardoen me vroeg of de vereniging hier eens iets mocht doen”, aldus Rik Denolf.

paardenstal

Op zondag 8 september wordt het kasteelpark Koekuit voor een keer opengesteld voor het grote publiek. Dat naar aanleiding van de Open Monumentendag waar de Moorsleedse heemkundige kring jaarlijks aan deelneemt.

De conciërgewoning is het enige gebouw in Moorslede dat de Eerste Wereldoorlog overleefde

“In de paardenstal brengen we een tentoonstelling over de rijke geschiedenis van het kasteel en het domein”, schetst Isabelle het programma. De Moorsleedse en Slypse harmonie zorgen voor een vleugje muziek. De grote kasteeltuin bevat heel wat unieke boom- en plantensoorten. De gidsen van Natuurpunt leiden op verschillende tijdstippen bezoekers rond. Vooraf inschrijven voor deze geleide wandelingen is verplicht en kan via de website www.omdmoorslede.be. De ziekenhuisclownsorganisatie Kloen zorgt die dag voor kinderanimatie.

“Het kasteel is die dag niet toegankelijk, maar de paardenstallen kunnen we wel gebruiken voor de tentoonstelling.”

Met de fiets

Doordat er weinig parking is rond het kasteeldomein raden de leden van de heemkundige kring iedereen aan om op Open Monumentendag met de fietst naar wijk De Koekuit af te zakken.

“Voor onze vereniging is dit een unieke kans. We hopen dan ook dat we heel wat volk mogen verwelkomen. Zowel voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Moorslede als voor natuurliefhebbers kan dit een heel interessant bezoek worden.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier