Twee West-Vlaamse duo’s dingen mee voor titel van ‘Grillmasters’

Bram De Bruyne en Tamara Verjans uit Waregem en Dirk Vandermarliere uit LO en schoondochter Shana Raes zorgen voor een West-Vlaamse noot in Grillmasters. © VIER
Redactie KW

Slechts 25 duo’s haalden de voorselecties van het programma Grillmasters dat woensdagavond op Vier te zien was. Tien koppels gaan naar de finaleweken waarvan twee West-Vlaamse duo’s: Bram De Bruyne en Tamara Verjans uit Waregem en Dirk Vandermarliere en schoondochter Shana Raes uit Lo.

“We werken als team heel goed samen in de keuken”, opent Tamara. “Ik zag de Grillmasters als leuke uitdaging om het grillen beter onder de knie te krijgen. We zijn op zoek naar een nieuwe culinaire uitdaging en opperen het idee van een foodtruck of een ander leuk foodconcept. Grillmasters kan ons daar zeker bij helpen.”

Tamara is afkomstig van Lanaken en Bram is geboren in Waregem. Morgen donderdag 16 mei zijn ze 10 jaar getrouwd. Ze leerden elkaar kennen in de studentenvereniging Ekonomika in Leuven. Vijf jaar geleden zijn ze vanuit Zoutleeuw verhuisd naar Waregem.

We willen een foodtruck op ander foodconcept opstarten, Grillmasters kan daarbij helpen

Tamara is European Treasury Manager bij Unilin in Wielsbeke en Bram is Business Unit Director bij Renson in Waregem. Ze hebben twee kinderen: Emiel-Henri (5) en Ella-Elise (8) “We zijn allebei gepassioneerd door lekker eten”, vervolgt Tamara. “Bram is de chef in de keuken. Hij heeft deze genen meegekregen van zijn mama. Ik ben de sous-chef en de proever. Bram is geen groenten of visliefhebber, maar smaak brengen in de gerechten kan hij als de beste. We houden vooral van ‘street food’ en ontdekten twee jaar geleden de slow cooking waardoor we in de barbecuewereld terechtkwamen. Ik hou ook veel van bakken en behaalde vorig jaar mijn bakkersdiploma bij Syntra.”

(Lees verder onder de foto)

Bram is de chef in de keuken. Hij heeft deze genen meegekregen van zijn mama. Tamara noemt zich de sous-chef en de proever.
Bram is de chef in de keuken. Hij heeft deze genen meegekregen van zijn mama. Tamara noemt zich de sous-chef en de proever.© VIER

Hoog niveau

Tamara en Bram hebben ook een tijdje in ‘Maison d’Amitié’ -hun vakantiehuis in Westende- de formule ‘A table’ aangeboden waarbij ze er op zaterdagavond in de potten van hun gasten gingen roeren. Dit project staat nu een tijdje on hold. “Bedoeling is echter wel om ‘Maison d’Amitié’ opnieuw via het programma in de picture te brengen”.

“Tijdens de eerste selectiedagen werd al snel duidelijk dat het niveau heel hoog lag“, onderstreept Tamara. ” De deelnemers komen uit verschillende delen van het land en hebben ook allemaal verschillende achtergronden. Allemaal hobbykoks die ieder op hun eigen manier bezig zijn met lekker eten en grillen. Ons duo van zalm, gerookt op een ceder plankje met verse kruiden viel alvast in de smaak van de programmamakers en topchefs Peter De Clercq en Seppe Nobels.

Dirk en schoondochter Shana

Het andere West-Vlaamse duo dat naar de titel dingt is advocaat Dirk Vandermarliere (56) uit Lo. Hij kruist de BBQ-tangen met zijn schoondochter Shana Raes (26), die met zijn zoon Justin (26) samenwoont in Groot-Bijgaarden. “Zij kreeg de microbe te pakken door mij thuis achter de grill aan het werk te zien, wat voor mij al een groot compliment was. Met onze deelname aan het tv-programma is onze band nog sterker geworden”, vertelt hij.

Dirk:
Dirk: “De band met mijn charmante schoondochter Shana is er alleen maar sterker op geworden”.© VIER

Dirk Vandermarliere groeide op als bakkerszoon en roerde als kind al graag in de potten. Zoveel jaren later is hij lid van de kookclub Les Cons Cassés, waar hij maandelijks geniet van zijn eigen bereidingen en die van zijn kookvrienden.

“In de week deel ik de keuken dikwijls met mijn vrouw. Maar als er in het weekend gasten langskomen, heb ik het alleenrecht over het aanrecht”, stelt de advocaat. “Ik heb ondertussen een stevige reputatie opgebouwd bij onze familie en vrienden, maar ik probeer mezelf altijd te overtreffen. Soms ben ik drie dagen op voorhand al bezig met de voorbereidingen, met veel plezier. Ik geniet ervan om anderen culinair te mogen verwennen”, knipoogt hij.

Shana noemt mij haar culinaire encyclopedie

“Nog liever dan in de keuken, kook ik graag buiten op het terras. Dan sta ik immers tussen de gasten, terwijl ik me anders moet afzonderen. Van zodra het weer het toelaat, haal ik de barbecue tevoorschijn”, gaat Dirk verder. Dat is er in zijn geval eentje op wielen: een Oklahoma. De Rolls-Royce onder de barbecues, al gaat de vergelijking met een locomotief eigenlijk beter op. “Ik heb hiervoor destijds wel de hulp van een barbecue-expert moeten inroepen. Ik had namelijk altijd een vervelende rooksmaak, maar sindsdien experimenteer ik erop los. Vacuüm trekken, traag garen… die verschillende technieken lukken me nu wel aardig.”

De passie voor het barbecueën is ook Dirks dertig jaar jongere schoondochter Shana niet ontgaan. “Het was zij die vorige zomer met het idee afkwam om ons voor Grillmasters in te schrijven. Sinds ze hier langskomt, nu al een viertal jaren, kreeg zij de smaak voor het koken immers ook helemaal te pakken. Ze noemt me haar encyclopedie op culinair vlak, maar de bewondering is zeker wederzijds. Ik vind haar een heel sympathieke, spontane jongedame, dus ik dacht: ‘Waarom niet?’. Al had ik me wellicht niet met iemand anders ingeschreven. In het heetst van de strijd komen je kleine kantjes namelijk naar boven, maar wij kunnen elkaar goed verdragen.”

Goeie match

In de auditie-aflevering van woensdag zagen we alvast dat de vonken overslaan tussen de schoonvader en -dochter. Ze konden de jury overtuigen en stoten zo door naar de final ten. “Ik denk dat we sowieso een leuke combinatie vormden voor de programmamakers, maar nu hebben we bewezen dat we onze plek in het programma echt waard zijn“, klopt Dirk zich op de borst.

“Onze grootste sterkte is misschien wel het leeftijdsverschil. Ik heb mijn jarenlange productkennis, Shana heeft dan weer de frisse ideeën“, stelt hij. “Ik had eigenlijk niet gedacht dat we effectief op tv te zien zouden zijn, maar nu ben ik erop gebrand om zo lang mogelijk mee te draaien en zo veel mogelijk tips te krijgen van chefs Peter De Clercq en Seppe Nobels”, blijft het wat vaag.

“De opnames zijn natuurlijk al even achter de rug, maar meer mag ik echt niet verklappen”, houdt Dirk de lippen stijf. “In ieder geval blik ik tevreden terug op onze deelname aan het tv-programma. Het was een leuke ervaring in een voor ons totaal onbekende wereld. Zo stond ik ervan te kijken hoeveel tijd er in die opnames kruipt. Ik heb er veel uit geleerd, heb mensen ontmoet die ik zeker nog zal terugzien en wat nog meer is: de band met mijn charmante schoondochter is er alleen maar sterker op geworden”, glundert hij.

(PPW/WV)

Grillmasters is elke woensdagavond om 20.35 uur te zien op VIER.

(PPW/WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier