Twee nieuwe steunpilaren voor Buda-eiland

Kristof Jonckheere gaat aan de slag als algemeen directeur, Marnix Rummens wordt coördinator van het Buda-eiland. © JVGK
Redactie KW

Het Buda-eiland neemt met Kristof Jonckheere als nieuwe directeur van het kunstencentrum en Marnix Rummens als eiland-coördinator een dubbele doorstart. De functie van Franky Devos, die op 15 september na tien jaar werken op Buda het eiland verlaat, wordt zo opgesplitst.

Huidig directeur en coördinator Franky Devos ruilt midden september het Kortrijkse cultuurhart in voor de Vooruit in Gent. Franky had een dubbele bevoegdheid: hij was directeur van kunstencentrum BUDA en inhoudelijk coördinator voor de Budafabriek. Die dubbele functie wordt nu opgedeeld. De raad van bestuur van BUDA duidt Kristof Jonckheere aan als algemeen directeur en benoemde Marnix Rummens als coördinator van vzw Buda en het Buda-eiland.

Beide heren kennen elkaar al langer. “Ik ben blij dat de functie opgedeeld werd. Kunstencentrum BUDA en vzw Buda vertrekken namelijk vanuit een andere doelstelling en de aanstelling van Marnix kan enkel zorgen voor een nog grotere dynamiek tussen het kunstencentrum en het hele Buda-eiland”, aldus Kristof. “Het is leuk samenwerken als je elkaar kent. Dat gaat zich nu verder ontwikkelen.”

Co-kantoorschap is veel beter dan elk een eigen bureautje. Het artistieke verhaal van kunstencentrum BUDA en het verbindende en sectoroverschrijdende verhaal van vzw Buda op het Buda-eiland zijn bijzonder complementair”, zegt Marnix.

Aandacht voor jeugd

Kristof Jonckheere (52) verhuisde in 2004 na elf intense jaren Gents theaterleven naar Limelight in Kortrijk om er mee het plan te schrijven voor het nieuwe kunstencentrum BUDA. Van bij de aanvang werkte hij er als artistiek coördinator. Kristof is er al jaren de drijvende kracht achter verschillende spraakmakende initiatieven als Kortrijk Congé en de compañeros-werking, waarbij Kortrijkse vrijwilligers dicht betrokken worden bij het maakproces van podiumkunstenaars.

“Ik hou enorm van de verrijking die kruisbestuiving teweeg kan brengen” – Marnix Rummens

Het verlangen van de kunstenaar om te creëren blijft centraal staan. Kunstencentrum BUDA maakt een context voor artistiek onderzoek, productie en presentatie van hedendaagse podiumkunsten en film. We willen de band tussen de kunstenaars, de eigen stad en de inwoners uit de Eurometropool blijven aanhalen”, aldus Kristof. “Jongeren krijgen meer aandacht. Er komt wekelijks een film in plaats van maandelijks, voor kinderen en tieners en we willen de gemeenschap uitdagen om het Buda-eiland actiever ‘mee te maken’.”

Twee nieuwe steunpilaren voor Buda-eiland
© JVGK

Aantrekkelijke plek

Marnix Rummens (35), in het verleden aan de slag als publiekswerker, artistiek medewerker, directeur en dramaturg, wordt de nieuwe eiland-coördinator. Hij moet de man worden die het Broelmuseum uitbouwt tot een levendige vitrine en centrale toegangspoort tot het Buda-eiland. “Ik begin niet van nul. Er is hier veel creativiteit, ambitie, passie en kennis op alle domeinen: samenwerking en dialoog tussen kunst, onderwijs, economie, de sociale sector en de stad zijn er structureel verankerd, onder andere in vzw Buda. Ik hou enorm van de verrijking die uitwisseling en kruisverbindingen teweeg kunnen brengen. Samen weten en kunnen we gewoon meer. Dat maakt het Buda-eiland met zijn vele bewoners zo’n aantrekkelijke plek.”

“Co-kantoorschap is veel beter dan elk een eigen bureautje” – Kristof Jonckheere

“Net zoals de ambitie om vanuit gezamenlijke initiatieven een breed publiek te betrekken en te enthousiasmeren. Dat dit publiek zowel bestaat uit geïnteresseerde verkenners als studenten, makers, gebruikers en medeontwikkelaars maakt van het Buda-eiland een broeihaard van mogelijkheden”, geeft hij aan. “In een stad als Kortrijk kan je sneller impact hebben dan in grotere steden. Door verschillende initiatieven aan te moedigen en die op elkaar af te stemmen, kunnen wij Kortrijk verder positioneren als creatieve stad vol innovatie. Ik ben benieuwd wat we krijgen als we alle elementen samen kunnen leggen. Ik kijk er dan ook enorm naar uit om dit nieuwe avontuur aan te gaan.”

Buiten de lijntjes

Ruim 200 nationale en internationale kunstenaars werken jaarlijks in Budatoren en Budascoop aan nieuwe theater- en dansvoorstellingen die tijdens de eigen festivals en op honderden podia over heel Europa te zien zijn. Kunstencentrum BUDA behoort daarmee tot de grootste podiumwerkplaats in Vlaanderen en daarbuiten. Er komen, naast het bestaande NEXT-festival, twee nieuwe festivals aan: End of Winter in februari en Almost Summer in juni.

“We moeten met kunstencentrum BUDA af en toe buiten de lijntjes durven kleuren. Vernieuwing door nieuwe verbindingen op te zoeken. Over grenzen van leeftijd, afkomst en sector heen. Tegelijk lokaal en internationaal. De versterking van vzw Buda, de organisatie achter de Budafabriek, kan daar alleen maar toe bijdragen.” Kristof Jonckheere neemt zijn nieuwe functie op vanaf 15 september. Marnix Rummens gaat op 16 oktober van start.

(Peter Van Herzeele)

www.budakortrijk.be

Bio Marnix Rummens

Marnix Rummens (35) is afkomstig van Gent en is single. Hij woont in Brussel. Hij genoot kunstgeschiedenis en performance aan UGent. Marnix was publiekswerker bij KunstenfestivaldesArts Brussel, M HKA Antwerpen en SMAK Gent. Hij was artistiek medewerker bij wpZimmer in Antwerpen, artistiek en algemeen directeur bij Workspace Brussels en dramaturg voor heel wat choreografen en theatermakers. Hij schrijft voor tijdschriften en houdt van het ontwikkelen van creatieve projecten.

Bio Kristof Jonckheere

Kristof Jonckheere (52) is samen met Noémie Debacker. Hij is de papa van Clara, Cato en Robin. Hij genoot middelbaar onderwijs in Kortrijk en een opleiding Nederlands-Engels in Antwerpen. Kristof startte zijn loopbaan als verantwoordelijke voor de JOC-jeugddienst in Ieper. Hij was projectcoördinator bij het Nieuwpoorttheater en DAStheater in Gent en werkt als artistiek coördinator bij kunstencentrum BUDA. Hij houdt van koken, kunst en cultuur.

Bio Marnix Rummens

Marnix Rummens (35) is afkomstig van Gent en is single. Hij woont in Brussel. Hij genoot kunstgeschiedenis en performance aan UGent. Marnix was publiekswerker bij KunstenfestivaldesArts Brussel, M HKA Antwerpen en SMAK Gent. Hij was artistiek medewerker bij wpZimmer in Antwerpen, artistiek en algemeen directeur bij Workspace Brussels en dramaturg voor heel wat choreografen en theatermakers. Hij schrijft voor tijdschriften en houdt van het ontwikkelen van creatieve projecten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier