Twee Kortrijkse bands in finale Sound Track

De jongens van Divided en Pingpongclub zijn finalisten van Sound Track. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Divided en Pingpongclub zijn twee Kortrijkse bands die een ronde verder mogen in de nieuwe muziekwedstrijd Sound Track. Van de 45 finalisten krijgen in 2020 uiteindelijk 18 bands een parcours waaruit veel kansen moeten groeien. De selectie gebeurt op 7 december in concertzaal De Zwerver in Leffinge.

Pingpongclub

Pingpongclub is een band die ontstaan is tijdens een zatte avond onder vrienden op de Ardense weilanden. Ze brengen de luisteraars een zoete mix van indiepoprock, gebaseerd op de taferelen van een singer-songwriter. “We zaten met een aantal vrienden samen rond het haardvuur en hadden het gevoel dat er wat ontbrak in ons leven. Diezelfde avond hebben we nog een Facebookpagina opgericht en een naam verzonnen. Het was pas de dag erna dat we beseften welke bal we aan het rollen hebben gebracht en er was geen weg meer terug meer voor ons”, vertelt Guillaume Navarro, gitarist van de band.

V.l.n.r. Jatse Behaeghe, Jonas Desmet, Guillaume Navarro, Wouter Vandersyppe en zittend op de grond Lowie Clapéron.
V.l.n.r. Jatse Behaeghe, Jonas Desmet, Guillaume Navarro, Wouter Vandersyppe en zittend op de grond Lowie Clapéron.© TV

De groep bestaat ondertussen een goed jaar en ploegt verder aan zijn carrière op Belgische wegen, maar deinst er niet voor terug om uit te wijken naar het buitenland. “Het is een droom om ooit in Oezbekistan te spelen of in Rusland bijvoorbeeld. Een dergelijk optreden is toch een life goal voor velen van ons”, verduidelijkt Jonas Desmet.

De teksten worden gebaseerd op mogelijke scenario’s die de bandleden zich voor ogen houden. “Als tekstschrijver baseer ik mij niet op dagdagelijkse situaties, maar stel ik mezelf scenario’s voor. Van daaruit vloeien er heel veel teksten voort. Het is niet wat je meemaakt, maar hoe je het zou willen meemaken”, aldus Jonas Desmet, tekstschrijver en gitarist.

Voltallig

Het is niet verwonderlijk dat de band creatief kan omspringen met teksten, want hoe de leden een voor een toetraden tot Pingpongclub is op zich een lied waard. “Jonas en Lowie kenden elkaar al. Daarna brachten we af en toe zelf een bandlid aan, wat zorgt dat we een mooie diversiteit een persoonlijkheden en invloeden hebben. We hebben het gevoel dat we nu best wel voltallig zijn”, besluit Guillaume. Ondertussen heeft de band ook een tourmanager, Kirsten Kramer, onder handen genomen.

De deelname aan Sound Track heeft de band geen windeieren gelegd. “We hadden nooit verwacht om bij de finalisten te mogen eindigen, dus dat vinden we al super. We hebben al een zeer aangenaam traject mogen afleggen en zullen ons ten volle geven. Onze motivatie en drive om nog vettere songs te schrijven, is verdubbeld hierdoor”, besluiten de bandleden, die in januari 2020 met de opnames van hun allereerste EP starten.

Divided

Voor het ontstaan van Divided moeten we al terugkeren naar 2012. De band, die oorspronkelijk opgericht werd door twee vrienden, is ondertussen uitgegroeid tot een vierkoppige muziekbende die langzamerhand de podia aan het veroveren is.

Ze brengen een mix tussen metal, hardcore en doom, al is het genre moeilijk te definiëren volgens de leden. “We hebben jaren muziek gespeeld en gejamd zonder een echte bandnaam. Het was pas toen we begonnen met optredens dat we alles moesten concretiseren. Omdat er een heel mooie symboliek achter Divided zit, was onze keuze snel gemaakt”, verduidelijkt Pepijn Vandaele, drummer en zanger ons.

V.l.n.r. Staf Walschap , Pepijn Vandaele, Torre Maertens en Jelle Rouquart.
V.l.n.r. Staf Walschap , Pepijn Vandaele, Torre Maertens en Jelle Rouquart.© TV

Divided in het Nederlands betekent ‘verdeeld’ en die symboliek vonden de leden goed bij zich passen. “Het gaat niet zo goed met de wereld en met de jeugd. Er zijn veel protesten en ook op politiek niveau loopt niet alles even goed. De wereld is verdeeld en met onze muziek proberen we die twee werelden weer tot een eenheid te trekken”, aldus Pepijn nog. De leden namen onder andere al deel aan Kunstbende voorronde Kortrijk 2016 (winnaar), Kunstbende National 2016 (3de plaats), Westtalent 2017 (finalist) en het huidige Sound Track 2019 waar ze momenteel als een van de finalisten eindigen.

Nieuwe sound

Oorspronkelijk bestond de band ook slechts uit drie leden, al werd dat aantal in 2017 bijgesteld naar vier. “Torre is er bijgekomen nadat we het gevoel hadden dat we iets misten in onze band. Ook na de commentaren tijdens Kunstbende 2016 werd ons duidelijk dat er een extra gitarist moest bijkomen. Hierdoor is ook onze sound en input veranderd in de positieve zin”, aldus gitarist Jelle Rouquart. Die schwung bracht niet alleen een nieuwe sound teweeg, maar zorgde er ook voor dat de band er steeds meer voor ging. Zo speelden ze al het podium plat van Bockor Rock, belanden ze in de Schouwburg van Kortrijk om hun single te presenteren en zakten ze ook af naar De Kreun. “We willen zoveel mogelijk zalen plat spelen en elke nieuwe locatie is een uitdaging voor ons”, aldus bassist Staf Walschap.

De 18 finalisten van Sound Track krijgen heel wat extra mogelijkheden. “Hopelijk horen we daarbij, maar we vinden het al waanzinnig dat we als finalist genomineerd zijn” besluiten de leden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier