Twaalf bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen slaan handen in elkaar

Verschillede bibliothecarissen stelden de nieuwe bibtas voor. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De 12 bibliotheken uit de regio werken reeds geruime tijd samen onder de vleugels van zuidwest en willen dit in de toekomst verder intensifiëren. Tezelfdertijd lanceerden ze de bibdraagtas.

De bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen leven. Heel wat initiatieven zorgen voor een (ver)nieuwe(nde) wind. Het Jeugdboekenfeest op 28 april, de verschillende Taalpunten en de nieuwe bibtassen zijn maar enkele voorbeelden. De nieuwe bibtassen zijn ontworpen door Jan Sebastiaan Degeyter, op basis van het beeld van het Jeugdboekenfeest van 2018. De 27.500 exemplaren worden verdeeld over alle bibliotheken in de hele regio: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Twaalf bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen slaan handen in elkaar

Via opgerichte taalpunten focussen de bibliotheken op het omgaan met de groeiende doelgroep van anderstalige nieuwkomers en laaggeletterde volwassenen. In Harelbeke, Kortrijk, Menen, Waregem en Wevelgem is het Taalpunt ondertussen een feit. In Anzegem, Avelgem, Kuurne en Zwevegem is het Taalpunt in voorbereiding.

Gezamenlijk collectiebeleid

In deze nieuwe afdeling van de bib worden alle materialen om Nederlands te leren en te oefenen samen geplaatst. Op deze manier vinden bijvoorbeeld leners met een migratie-achtergrond gemakkelijker alle nodige materialen. Denk daarbij aan taalcursussen, de Wablieft-krant in eenvoudig Nederlands, woordenboeken, Vlaamse films, ‘makkelijk lezen’-boeken”, luidt het.

Ook organisatorisch slaan de verschillende bibs de handen in elkaar. Met de opstart en de uitrol van een gezamenlijk collectiebeleid willen de bibliotheken het wegvallen van de ondersteuning vanuit de provincie en het Vlaamse steunpunt Bibnet/Locus opvangen. Daarvoor wordt een werkgroep opgericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier