Tournee met Frank Zappa-hologram komt naar Kursaal in Oostende

Redactie KW

Ruim een kwarteeuw na zijn dood komt de excentrieke, maar veelzijdige Amerikaanse artiest door gespecialiseerde technologie weer tot leven. Muzikanten met wie Frank Zappa nog samenspeelde, zullen er op donderdag 16 mei ook bij zijn.

3D-hologrammen bieden de mogelijkheid om projecties op een podium voor een livegroep te maken, terwijl een band met originele opnames van een artiest meeloopt. Het is een unieke manier om dode muzikanten toch nog op wereldtournee te laten gaan.

Meest ambitieuze hologramtournee ooit

Na Tupac Shakur, Roy Orbison, Whitney Houston, Maria Callas en Amy Whinehouse trekt nu ook Frank Zappa opnieuw op tournee. ‘The Bizarre World of Frank Zappa’, naar verluidt ‘s werelds meest unieke hologramtournee tot nog toe, zet Zappa op een podium, vergezeld van trouwe bandleden als de gitaristen Ray White en Mike Kennealy, bassist Scott Thunes, multi-instrumentalist Robert Martin en drummer/Zappa-archivist Joe ‘Vaultmeister’ Travers. Dit ensemble multi-instrumentalisten van wereldklasse laat zich bijstaan door special guests als Steve Vai, Ian Underwood, Napoleon Murphy Brock, Arthur Barrow en Lady Bianca.

In 1974 toverde Frank Zappa zijn repetitieruimte in Los Angeles om tot podium voor een bevlogen en bezield optreden, uitsluitend voor het oog van de aanwezige cameramannen, die elk bevreemdend mooi moment vastlegden. Het beeldmateriaal werd 44 jaar lang veilig opgeborgen in Zappa’s kluis en zal de basis vormen voor de meest ambitieuze hologramtournee ooit gezien, met een mix van livebeelden van Zappa – aan de microfoon en op gitaar – en verbluffende visuals. Op die manier krijg je als toeschouwer een verbazingwekkend beeld van zijn complexe muziek voorgeschoteld.

Menselijk gelaat

“We zullen de grenzen verleggen van de vertrouwde holografische liveshows”, belooft Ahmet Zappa, het derde van de vier kinderen van vader Frank Zappa. “Voor het eerst wekken we situaties, voorwerpen, locaties en thema’s uit Franks nummers en verbeelding tot leven op het podium. We geven Franks muziek een menselijk gelaat, zodat illustraties van zijn eigen hand, het gevierde artwork van zijn albums en de personages uit zijn songs met elkaar in dialoog treden op de planken. Mijn vader en ik hadden het al over 3D-technologie en holografie. Het was een concept waar hij actief toe bijdroeg. Meer zelfs, hij wijdde er een half hoofdstuk aan in zijn ‘The Real Frank Zappa Book’. Dit wordt een liefdesverklaring, een heuse reis in het teken van mijn vaders artistieke genialiteit.”

In het Kursaal in Oostende mag je je verwachten aan nieuwe nummers in wereldpremière, unieke versies van Zappa’s meest geliefde klassiekers en naar verluidt mind blowing visuele effecten. “Een muzikaal feest vol surrealistische beelden en al even ongewone humor, zoals het een ode aan Zappa betaamt”, belooft men bij het Kursaal.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier