Torhoutse verenigingen vieren samen 180 jaar lokale muziek

De voorzitters bij het cultuurcentrum de Brouckere, waar de concerten zullen plaatsvinden: links Luc Vanderper van het Houtlands Harmonieorkest en rechts Bart Van Synghel van het vocaal ensemble Septem Viri. © foto JS
Johan Sabbe

En of er wat te vieren valt! Het Houtlands Harmonieorkest – de vroegere Jongelingskring – en het vocaal ensemble Septem Viri bestaan respectievelijk 150 en 30 jaar. Samen 180 jaar Torhoutse muziek. Al dat muzikale talent wordt samengebald in één gezamenlijk concert, dat twee keer in het cultuurcentrum de Brouckere uitgevoerd wordt: op vrijdag 5 en zaterdag 6 april om 20 uur.

Het is voor het Houtlands Harmonieorkest het tweede jubileumoptreden in een reeks van vier. De samenwerking met Septem Viri, bekend voor zijn close harmony, is uniek en de titel voor de twee concerten is Close-Harmonie. Beide gezelschappen hebben een mooie en soms ook bewogen geschiedenis achter de rug. Met ups en downs, maar vooral véél muziek. Onder impuls van harmoniedirigent Nico Logghe werd besloten om in het kader van de twee verjaardagen samen op het podium te klimmen.

Met Luchtige vertelling

“Het is een fantastische uitdaging om harmoniemuziek, waarbij de instrumenten centraal staan, te doen versmelten met het a capella stemmenwerk van Septem Viri”, zegt Bart Van Synghel van het vocaal ensemble. “Een symbiose die nog versterkt wordt door Bart Cafmeyer en zijn vrouw An Deryckere, die een verhaal zullen brengen. Er is tijdens de concerten ruimte voor de geschiedenis van de twee verenigingen. Ondersteund door projecties van unieke beelden uit de archieven brengen An en Bart hun luchtige vertelling. Laatstgenoemde staat ook in voor de regie van het geheel.”

“Het Houtlands Harmonieorkest en het vocaal ensemble Septem Viri musiceren en zingen dat het een lieve lust is”, vult voorzitter Luc Vanderper van het harmonieorkest aan. “Nu eens de harmonie, dan weer de acht mannen en af en toe ook samen. En het valt écht niet te voorspellen wie wanneer wat zal doen. Het programmaboekje wordt anders dan anders. Sowieso zal het een origineel en uniek hebbeding zijn.”

“Speciaal voor deze gelegenheid werden er voor het Houtlands Harmonieorkest en Septem Viri arrangementen gemaakt door Mikael Gjesing, de huisarrangeur van ons vocaal ensemble”, vervolgt Bart Van Synghel. “Er worden tevens muziekfragmenten uit het rijke harmonieverleden uitgevoerd, altijd met een link naar de geschiedenis. Dat leidt tot wonderbaarlijke en verrassende muzikale (en andere) momenten. Beide verenigingen willen er iets speciaals van maken. Het is tenslotte ook een speciale verjaardag. De mensen krijgen een overvol podium muzikanten te zien. De muziek vloeit zó de zaal in. Er is dan ook weinig ruimte voor decor. Maar dat wordt gecompenseerd door enkele leuke vondsten.”

In feeststemming

Het is de bedoeling dat de toeschouwers zich vanaf minuut één in feeststemming bevinden. En dat blijft de hele avond duren. “Met de titel Close-Harmonie verwijzen we naar het streven van beide jubilarissen om op muzikaal vlak zo dicht mogelijk naar elkaar te groeien”, aldus nog Bart. “Wie wil horen hoe dat naar elkaar groeien écht in zijn werk gaat, moet het concert zeker bijwonen. Het zal gegarandeerd een warme, muzikale avond worden. Hopelijk eentje om in te kaderen.”

Op zaterdagnamiddag 6 april om 17 uur in het stadskantoor heeft er een academische zitting plaats, gevolgd door een receptie aangeboden door het stadsbestuur.

De tickets kosten 20 euro in voorverkoop en 22 euro aan de deur. Ze zijn te koop via de website www.ticketwinkel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier