Torhoutse Kunstacademie viert tienjarigbestaan met heel veel taart

In de negentiende-eeuwse kapel van Ten Walle met de akoestische luchters: schepen Lieselotte Denolf en directeur Johan Vandecaveye. © foto JS
Johan Sabbe

De Torhoutse Kunstacademie bestaat in 2019 precies tien jaar en daar hoort een feestje bij. Of beter: enkele feestjes, want alleen al in het voorjaar prijken er twee op de kalender. Op zaterdag 23 en zondag 24 maart staat de jaarlijkse leerlingenvoorstelling ‘Applaus’ in het teken van het jubileum en op vrijdag 11 januari zetten de leerkrachten van de Kunstacademie de verjaardag in de verf met een vrolijke podiumvoorstelling in het cc de Brouckere.

De lerarenopvoering van 11 januari om 20 uur draait rond… taart, heel veel taart. Het thema is Het Grote Taartenboek van de Nederlandse schrijver Toon Tellegen. In diens verhalen houden de dieren alle van taart. Ze bakken de eigenaardigste taarten voor elkaar, zoals een zwevende taart, een geheime taart, een nachttaart en een taart tegen verkoudheid en verdriet. Ze eten die taarten met veel smaak als ze bij elkaar op bezoek komen of iets te vieren hebben. De tiende verjaardag van de Kunstacademie bijvoorbeeld…

De toegangskaarten kosten 4 euro en zijn te koop via het cultuurcentrum, www.ccdebrouckere.be.

Ook tweemaal ‘Applaus’

De twee opvoeringen Applaus met de leerlingen van de Kunstacademie op het podium hebben op zaterdag 23 maart om 19 uur en op zondag 24 maart om 10 uur in het cc de Brouckere plaats. Ook hier betaal je 4 euro voor een toegangskaartje. De ticketverkoop voor Applaus start evenwel pas op zaterdag 26 januari om 8.30 uur. De kaartjes kunnen besteld worden via www.ccdebrouckere.be.

“Wie problemen heeft met het online bestellen van tickets, kan op het secretariaat van de Kunstacademie terecht in het Oud-hospitaal Ten Walle in de Bruggestraat”, zegt directeur Johan Vandecaveye. “We helpen er de mensen graag verder, zodat iedereen de kans krijgt om van het mooie schouwspel te genieten.”

Gestoeld op vier poten

Onder meer dankzij de recente uitbreiding naar het grondgebied van Groot-Zedelgem is het aantal leerlingen van de Kunstacademie fiks gestegen. “In het voorbije decennium kenden we een vervijfvoudiging tot bijna 1.850 leerlingen”, aldus schepen Lieselotte Denolf. “Het ziet ernaar uit dat we de kaap van de 2.000 op relatief korte termijn zullen halen.”

In september 2009 werd de stedelijke muziekschool – met toen 360 leerlingen – een officiële, Vlaams gesubsidieerde academie.

Vanaf toen legde de onderwijsinstelling zich naast muziek ook op woord en dans toe. Pas veel recenter, in september 2017, werd daar dankzij Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits en de Vlaamse Regering de opleiding beeldende kunst aan toegevoegd en kreeg Torhout een volwaardige Kunstacademie, gestoeld op de vier poten muziek, woord, dans en beeld.

Ten opzichte van het vorige schooljaar nam het aantal leerlingen in zowat alle studierichtingen fiks toe. “Voor muziek gingen we van 726 naar 993 leerlingen”, duikt schepen Denolf in de cijfers. “Voor woord was dat van 235 naar 311, voor beeld van 89 naar 150 en voor dans van 259 naar 301. Voor de nieuwe overschrijdende studierichting schreven er zich 92 jongens en meisjes in.”

Lang wachten op Beeld

Johan Vandecaveye, die in Lichtervelde woont, leidde al sinds juni 2004 de stedelijke muziekschool, toen hij in 2009 directeur van de Torhoutse academie werd. Pascal Smet was net Vlaams minister van Onderwijs geworden. “De stad streefde er al een paar jaar naar om de stedelijke muziekschool om te vormen tot een officieel erkende Academie voor Muziek, Woord en Dans”, zegt Johan. “Het zag er op dat moment zelfs even naar uit dat we er ook snel beeldende kunst zouden bijkrijgen, maar daar hebben we uiteindelijk nog ettelijke jaren op moeten wachten. Gelukkig heeft Hilde Crevits, die in 2014 Smet als onderwijsminister heeft opgevolgd, de beeldende kunst voor ons mogelijk gemaakt. De overgang naar een officiële academie is geleidelijk gebeurd. Telkens nam het aantal leerlingen flink toe. Ik ben blij als volwaardige Kunstacademie de tiende verjaardag te kunnen vieren. Ik ben ervan overtuigd dat onze academie een zegen is voor Torhout, Groot-Zedelgem en de hele regio.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier