Torhoutse Kunstacademie palmt deel van voormalig Sociaal Huis in

Bij het ex-Sociaal Huis: Leen Langenbick van de Academie en Joost Cuvelier, schepen van Onderwijs. © foto JS
Johan Sabbe

De Kunstacademie bestaat tien jaar en barst uit haar voegen. De kaap van de 2.000 leerlingen komt stilaan in zicht. Gevolg: te weinig ruimte in het oud-hospitaal Ten Walle om alle lessen te laten plaatsvinden. Als voorlopige oplossing wordt een deel van het vroegere pand van het Sociaal Huis ingepalmd.

Voor de Academie gaat het enkel om de gelijkvloerse verdieping van het gebouw, want op de bovenverdiepingen blijven er zestien kamers beschikbaar voor evenveel vluchtelingen die er door het OCMW opgevangen worden.

“We hadden weinig keuze”, zegt schepen van Onderwijs Joost Cuvelier. “In Ten Walle kampen we met plaatsgebrek om de lessen te laten plaatsvinden en dus moesten we op zoek naar een oplossing. Het vroegere pand van het Sociaal Huis bevindt zich vlakbij Ten Walle in de ‘s Gravenwinkelstraat. Sinds een jaar staat de gelijkvloerse verdieping leeg, want toen is het Sociaal Huis naar het hoofdgebouw van het OCMW in de Aartrijkestraat verhuisd. Hierdoor was de keuze voor extra lokalen in het complex net naast de tuin van de Brouckere snel gemaakt. Aangezien het gebouw eigendom van de stad is, dienen we geen huur te betalen.”

Lessen animatiefilm

Leen Langenbick, coördinator van de Academie, is blij met de noodoplossing, al hoopt ze op termijn op een definitieve, ruimere huisvesting. “In de lokalen van het vroegere Sociaal Huis vinden nu af en toe lessen saxofoon en gitaar plaats”, zegt ze. “Ook de lessen animatiefilm voor de kinderen uit het derde leerjaar worden er sowieso gegeven. De accommodatie leent zich daar uitstekend toe, want er kan in kleine groepjes gewerkt worden. En zoals Joost al zei: de afstand tussen Ten Walle en het pand is heel klein.”

Aangezien de Academie nu ook beeldende kunst aanbiedt en het aantal cursisten daarvoor nog fiks zal toenemen, zal het lokalenprobleem een heikel punt blijven.

“We zijn ons daarvan bewust”, zegt schepen Cuvelier. “Maar het is wachten op het nemen van de juiste beleidsbeslissingen op dat vlak. Zoiets valt niet in een handomdraai te regelen. Niettemin zullen we vanuit de stad ons uiterste best blijven doen voor de Academie. Dat zijn we al die cursisten meer dan verschuldigd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier