Torhoutse bands ‘Blain’ en ‘Planeet 9’ op affiche van derde editie Lokale Helden

Met op de achtergrond het financiëngebouw: v.l.n.r. Wouter Ocket (stagiair jeugddienst), Julie Sap (jeugdconsulent), Tom Denys (jeugdanimator), Amber Jaques (stagiaire jeugddienst) en Lieselotte Denolf (schepen). © (foto JS)
Johan Sabbe

Twee bands uit Torhout mogen binnenkort optreden op een bijzondere locatie: het leegstaande financiëngebouw op de Burg in Torhout. ‘Blain’ en ‘Planeet 9’ worden op de affiche van Lokale Helden vergezeld door het Brugse ‘Ratmosphere’. Daarnaast komen ook enkele lokale dj’s plaatjes draaien.

De locatie voor de derde editie van Lokale Helden in Torhout kenden we al, het leegstaande financiëngebouw op de Burg, maar de affiche nog niet.

Op de gelijkvloerse verdieping van het grote pand waar ooit de fiscus de toon aangaf, treden op vrijdag 26 april tussen 16 uur en 1 uur ‘s nachts drie bands op: Blain (stevige rock), Planeet 9 (Nederlandstalige rock) en Ratmosphere. De eerste twee behoeven met hun Torhoutse roots weinig uitleg, maar Ratmosphere is misschien minder bekend. Dat duo uit Brugge, bestaande uit de broers Robin en Brecht Serruys, probeert het publiek te overtuigen met gitaren en donkere synths. Ratmosphere mocht al het voorprogramma spelen voor een gevestigde band zoals Black Box Revelation en de jonge maar beloftevolle groep Jaguar Jaguar. Het wordt bijzondere, wat bevreemdende muziek.

Op de tweede verdieping van het sinds eind september 2017 leegstaande complex spelen de Torhoutse toppers Balter, Loweed, Gøssens, dj-Ellyts en dj Highkick.

Meer dan enkel concerten

De toegang tot Lokale Helden is gratis. Er valt overigens nog veel meer te beleven. De focus op bands blijft nog wel, maar het evenement wordt tegelijkertijd opengetrokken naar iedereen die met muziek bezig is.

Zo worden er concertfoto’s geëxposeerd door een bekend koppel Torhoutse fotografen: Christophe Pix By Kriz Brysse en Marijke Debusschere. Voorts is er een pop-upwinkel voorzien door Fernand Van Wassenhove van platenzaak Topdisc op de Markt. Hij zal vooral tweedehandse vinylplaten en dito cd’s aanbieden.

De jeugddienst zet ook artistiek tekentalent in de kijker. Enkele jonge kunstenaars worden uitgenodigd om live hun creatieve ei te leggen. Ze brengen kunst die verband houdt met muziek.

Dat Lokale Helden straks op deze unieke locatie kan plaatsvinden, is grotendeels te danken aan jeugdanimator Tom Denys. De Lichterveldenaar kreeg na een paar telefoontjes tot zijn aangename verrassing snel groen licht van de Regie der Gebouwen, die het pand huurt. Behalve wat geringe kosten hoeft de stad niets voor het gebruik te betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier