Torhoutenaar schrijft toepasselijk kinderboek in coronatijden: ‘Samen is altijd beter’

Frank Geleyn uitzonderlijk met zijn vrouw Kristien Vanderleen op de foto, want 'samen is beter'. © foto JS
Johan Sabbe

Je zou het nieuwe kinderboek van Frank Geleyn als een aanklacht tegen het coronajuk kunnen beschouwen. Het heet ‘Samen is altijd beter’, net wat de virologen niet willen. “Puur toeval”, lacht de Torhoutse auteur. “Ik heb het boek vóór de uitbraak van het gevreesde virus geschreven. Het draait om het belang van samen genieten en is in dat opzicht een 100 procent anti-coronaboek geworden.”

Frank (60) woont met zijn vrouw Kristien Vanderleen (61) in de Oisestraat op de wijk Torhout-Oost. Ze hebben twee zonen, Tim (31) en Sam (28). Frank is leraar Frans aan het Margareta Maria Instituut in Kortemark en schrijft in zijn vrije tijd kinder- en jeugdboeken. Samen is altijd beter is zijn 17de uitgave en zijn tiende kinderboek.

“Ik beschouw zo’n kinderboek als een miniatuurtje. Je moet je taal uitpuren tot het niveau van een 5- tot 7-jarige. Dat vind ik het mooie eraan. Als je bovendien voor de tekeningen mag samenwerken met een uitzonderlijk talent als Isabelle Geeraerts, de illustratrice uit Heverlee, dan kan zo’n boek me oprecht blij maken. En omdat samen altijd beter is, heb ik voor een keertje mijn vrouw Kristien ervan kunnen overtuigen om met mij op de foto te staan.” (lacht)

Weer over Tess en haar dieren

In het voorjaar van 2019 vloeide uit Franks pen Dierentuin met Vlinders, een boek op het royale A4-formaat. Met schitterende tekeningen van Isabelle Geeraerts.

“Een prentenboek om te koesteren”, kan Frank zijn enthousiasme niet op. “Met korte tekstjes, die vaak een dubbele bodem hebben, zodat ook volwassenen er plezier aan beleven. Het verhaal gaat over Tess, een meisje dat droomt van een huis vol dieren en er zowaar tien ontmoet. Helaas woont ze te krap om die dieren een plaats te geven. Totdat mama een man leert kennen en er nóg beestjes bijkomen: vlinders in de buik. Plots beschikken mama en Tess dankzij pap Fred over een grote tuin.”

Het nieuwe Samen is altijd beter is een vervolg op dat verhaal, al kan het boek ook afzonderlijk gelezen worden. “Ik was zo tevreden over de samenwerking met Isabelle Geeraerts en het naar mijn gevoel prachtige resultaat, dat ik er al een tijdje op broedde om mama, pap Fred en Tess een nieuw avontuur te laten beleven”, aldus Frank. “Ook Zoef de hond, Kip Tok en Streep de zebra wou ik weer laten opdraven. En dus heb ik een tweede verhaal geschreven over Tess en haar dieren in de grote tuin. Helaas loopt voor Tess niet alles op school van een leien dakje, maar om de plooien glad te strijken, nodigt ze haar klasgenootjes uit naar de tuin van mama en pap Fred. En daar blijkt: Samen is altijd beter.”

Opnieuw zijn de tekeningen gemaakt door Isabelle Geeraerts en verschijnt het boek op A4-formaat. “Het komt uit op 10 november”, zegt Frank. “Als lichtpuntje in de donkere, winterse coronaperiode. Het is bestemd voor rijpere kleuters en eerste lezertjes. Het vorige werd vertaald in het Deens: En hel masse sommerfugle of heel veel vlinders. Wie weet, komt er nu een uitgave in het Fins of het Zweeds.” (lacht)

‘Samen is altijd beter’, uitgeverij De Eenhoorn, 40 blzn., voor 5-plussers, 16,95 euro, www.frankgeleyn.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier