Toneelkring Pogen is voortaan ‘koninklijk’ en viert dat met HotLips

© SLW
Stefaan Lernout

Vorig jaar vierde toneelkring Pogen zijn 50e verjaardag. Dit jaar wordt dat bekroond met de onderscheiding ‘koninklijk’. Bestuur en spelers rusten niet op hun lauweren want de vier voorstellingen van ‘HotLips’ die ze dit weekend brengen, zijn zo goed als uitverkocht. Ze kijken zelfs al vooruit naar volgend seizoen.

Eind juni kwam het heuglijke nieuws. Vanaf dit jaar mag toneelkring Pogen zich ‘koninklijk’ noemen. Daar zijn ze best trots op. “Het betekent zowel voor ons als voor alle mensen die in het verleden iets betekend hebben voor onze toneelvereniging, een beloning voor jarenlange inzet”, zegt Katleen Deflo.

Vorig jaar werd het gouden jubileum uitgebreid gevierd, met de leden en de toeschouwers. Daar bleef het niet bij. Onder impuls van Stefaan Vandendriessche werd een dossier samengesteld dat die 50e verjaardag extra glans moest geven door de toekenning van een koninklijke stempel.

Veel voorwaarden

“Een vereniging die 50 jaar bestaat mag zich ‘koninklijk’ noemen op voorwaarde dat het dossier wordt goedgekeurd en dat is geen evidentie”, weet Gregory Deruddere. “Je moet ten eerste kunnen aantonen dat de vereniging effectief 50 jaar bestaat, via verslagen en krantenknipsels. Je moet kunnen aantonen dat je financieel gezond bent, de opeenvolging van besturen oplijsten en tonen dat je naast toneel andere randactiviteiten organiseert. Ja, de hele geschiedenis van de vereniging moet in dat dossier gedocumenteerd staan.”

Ten slotte diende ook burgemeester Jan Seynhaeve de aanvraag bij de gouverneur te ondersteunen. Iets wat hij met plezier deed, zodat de toneelkring later dit jaar hun getuigschrift krijgt uitgereikt door de gouverneur. “De affiche van ons toneelstuk draagt al het kroontje, ons logo is al aangepast. Daar kregen we al de toelating voor”, toont Katleen Deflo.

Bijna uitverkocht

Van donderdag 14 tot zondag 17 november speelt Pogen dagelijks ‘HotLips’, een komedie. De firma Cos und Metics wil met het nieuwe product HotLips de wereld veroveren, met topmodel Charlotte als hulp. Haar zus Mia en conciërge Stafke verschijnen ten tonele, wat de start is voor een rij misverstanden. De rollen worden vertolkt door Kaat Vanbecelaere, Lieselot Lemaitre, Joachim De Meyer, Stefaan Vandendriessche, Suzanne De Clercq, Kurt Acx, Karin Dekyvere, Michaël Six en Geert Corne. Regisseur Gregory Deruddere leidt alles in goede banen.

Wie de koninklijke toneelvereniging Pogen aan het werk wil zien, zal zich moeten reppen. De voorstellingen op vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht, er zijn nog enkele kaarten te krijgen voor de zondagvoorstelling. Wie er dit jaar niet bij kan zijn, kan al uitkijken naar volgend jaar. Dan voert Pogen het stuk ‘Bedevaart naar Bonnaire’ op tussen 19 en 22 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier