"Het verhaal speelt zich af in een cafeetje op de grens met Frankrijk", vertelt regisseur Karel Hoffman (52), die in het dagelijks leven kapper is in Jabbeke. "Er was nog heel wat armoede rond de periode waarin het stuk zich afspeelt. Daardoor voeren veel vissers op IJsland. Dikwijls waren ze voor weken weg van huis en lieten ze vrouw en kind achter. In ruil daarvoor kon hun gezin onderhouden worden. Maar het bleef uiteraard een uiterst gevaarlijk beroep."

Er werd op IJsland gevaren van maart tot oktober. "Het stuk moet tonen aan de bezoekers hoe hard dat leven wel was. Hoe moeilijk die vissers het wel hadden om te overleven. Het vertelt het verhaal over de vissers, de smokkelaars (blauwers) van die tijd en de douane (komiezen). Alles wordt ook gebracht in het Oostends dialect. Verschillende woorden werden omgezet. Ook verschillende Oostendse spreuken komen terug."

Shantykoor

Voor het stuk wordt er samengewerkt met het Shantykoor uit Blankenberge. "Het Shantykoor is een visserskoor dat zeemansliederen zingt. Een heel stuk van hun repertoire gaat over IJslandvaarders. Ze brengen liederen van als de vissers zogezegd vertrekken tot ze opnieuw thuiskomen. Daarna begint het effectieve toneelstuk. Het wordt een prachtig stuk met een vleugje humor, maar ook met drama", aldus de regisseur.

De mannelijke hoofdrol is weggelegd voor Geert Simoen (60). "In het stuk speel ik Kilo, een IJslandvaarder die een beetje 'zot' is van de cafébazin. Beiden zijn we echter te koppig om aan elkaars gevoelens toe te geven", aldus Geert. " Dat brengt ons meteen bij de vrouwelijke hoofdrol. Ann Maes( 5) zal de rol van cafébazin op zich nemen. Verder spelen ook Dries Gilliaert, Christel Stragier, Gwen Deprez, Erik Poppe, Michel Forrest, Johan Jonsen en Johan Verstraete mee in het stuk."

(JRO)

Iseland-Iseland wordt gespeeld in CC De Grote Post op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari, telkens om 20 uur en op zondag 3 februari om 15 uur. Kaarten voor de voorstelling kosten 12 euro, 60-plussers en leden van Open Doek betalen 10 euro voor de voorstelling. Kaarten zijn te verkrijgen via het Uit-loket van De Grote Post.

"Het verhaal speelt zich af in een cafeetje op de grens met Frankrijk", vertelt regisseur Karel Hoffman (52), die in het dagelijks leven kapper is in Jabbeke. "Er was nog heel wat armoede rond de periode waarin het stuk zich afspeelt. Daardoor voeren veel vissers op IJsland. Dikwijls waren ze voor weken weg van huis en lieten ze vrouw en kind achter. In ruil daarvoor kon hun gezin onderhouden worden. Maar het bleef uiteraard een uiterst gevaarlijk beroep."Er werd op IJsland gevaren van maart tot oktober. "Het stuk moet tonen aan de bezoekers hoe hard dat leven wel was. Hoe moeilijk die vissers het wel hadden om te overleven. Het vertelt het verhaal over de vissers, de smokkelaars (blauwers) van die tijd en de douane (komiezen). Alles wordt ook gebracht in het Oostends dialect. Verschillende woorden werden omgezet. Ook verschillende Oostendse spreuken komen terug." Voor het stuk wordt er samengewerkt met het Shantykoor uit Blankenberge. "Het Shantykoor is een visserskoor dat zeemansliederen zingt. Een heel stuk van hun repertoire gaat over IJslandvaarders. Ze brengen liederen van als de vissers zogezegd vertrekken tot ze opnieuw thuiskomen. Daarna begint het effectieve toneelstuk. Het wordt een prachtig stuk met een vleugje humor, maar ook met drama", aldus de regisseur. De mannelijke hoofdrol is weggelegd voor Geert Simoen (60). "In het stuk speel ik Kilo, een IJslandvaarder die een beetje 'zot' is van de cafébazin. Beiden zijn we echter te koppig om aan elkaars gevoelens toe te geven", aldus Geert. " Dat brengt ons meteen bij de vrouwelijke hoofdrol. Ann Maes( 5) zal de rol van cafébazin op zich nemen. Verder spelen ook Dries Gilliaert, Christel Stragier, Gwen Deprez, Erik Poppe, Michel Forrest, Johan Jonsen en Johan Verstraete mee in het stuk."(JRO)