Tik Tak Twan: nog geen twee, maar nu al Brugges grootste ster

De piepjonge Twan is binnenkort te zien in de nieuwe reeks van 'Tik Tak'. © Screenshot VRT
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Twan wordt in december pas twee jaar, maar het zoontje van Michiel Vanden Abeele en Suzanne Calixte Van Parys uit Brugge is nu al een kleine televisiester. Hij is namelijk een van de schattige nieuwe ‘Tik Tak’-kindjes die sinds deze week elke dag op het scherm komen.

Ketnet Junior ging in het voorjaar op zoek naar nieuwe Tik Tak-kindjes om in het legendarische kinderprogramma te figureren. Meer dan 3.000 ouders reageerden. “Ook oma had die oproep gezien en zei, zou dat niets voor Twan zijn? Je kindje kandidaat stellen moest, net zoals het oude programma, in ware jaren ’80-stijl. Met een ouderwetse brief dus”, glimlacht papa Michiel Vanden Abeele (30).

Bijna misgelopen

Het scheelde geen haar of Twan was er sowieso niet bij geweest. Papa en mama hadden immers ei zo na de deadline gemist. “Pas de allerlaatste dag maakte ik er nog vlug werk van. Gauw een priorzegel op de brief geplakt en op de post gedaan… En toen realiseerde ik mij dat ik er geen retouradres op had geschreven. Want, in tegenstelling tot een mailtje, zie je bij zo’n old school brief niet automatisch de afzender natuurlijk.”

Mama Suzanne: “Heel leuk dat er nu ook kindjes met een ‘kleurtje’ in Tik Tak kunnen zitten”

Dat was Michiel dus even vergeten. “Brieven sturen, we zijn dat echt niet meer gewoon, hé”, lacht hij. “En ik had nog zo veel moeite gedaan om ‘m netjes met de hand te schrijven en er een mooi fotootje van Twan bij te steken.”

Maar eind goed, al goed: Michiel contacteerde de klantendienst van de VRT en alles kwam terecht. “Twee weken later al kregen we telefoon. De opnames vonden plaats in april, leuk om dat allemaal eens mee te maken. Twan was wel een van de jongste kindjes op de set, hij stapte nog maar een paar maanden“, vertelt mama Suzanne Calixte Van Parys (31). “Maar het probleem was vooral dat Twan zo moeilijk kan blijven stilzitten. Het was ook best wel intimiderend voor zo’n klein jongetje: papa en mama zetten je daar in een onbekende studio op een stoel en laten je dan alleen voor zo’n rare camera”, glimlacht Suzanne.

Zó herkenbaar

Het Tik Tak-huisje, het spelende kindje, het schaduwmeisje en het drinkmannetje… Twan is er ondertussen ook fan van. “Hij was er vanaf de eerste aflevering helemaal in mee. En Suzanne en ik vinden de nieuwe afleveringen zelf ook heel leuk”, glimlacht Michiel.

De oude Tik Tak lag bij hem iets minder vers in het geheugen. “Ik herinnerde mij alleen nog het bekende introotje met de schaapjes, en dat boek dat op het einde dichtgaat. De deuntjes zijn wel allemaal blijven hangen: zó herkenbaar. Tik Tak zelf is dat eigenlijk ook hé.”

(lees verder onder de foto)

Papa Michiel en mama Suzanne zijn trots op hun kleine tv-ster.
Papa Michiel en mama Suzanne zijn trots op hun kleine tv-ster.© Wim Kerkhof

De opnames met Twan hebben mama en papa zelf nog niet gezien. “We zijn héél benieuwd naar het resultaat. Tijdens de opnames werd hij onder andere gevraagd om een tekening te maken, maar dat doet hij eigenlijk nog niet echt. Op een trommeltje slaan vond hij dan weer heel leuk: muziek maken, net zoals papa”, glimlacht Michiel, tot voor kort dj bij Team DAMP.

Klokje kapot

Ook mocht Twan, net zoals de kindjes in de originele reeks, naar het Tik Tak-huisje kruipen en het klokje opendoen. “En ja hoor, Twan is erin geslaagd om het klokje kapot te krijgen“, grijnst mama Suzanne, die zelf overigens haar eerste zes levensjaren in Haïti doorbracht. “Maar ik heb de oude afleveringen van Tik Tak ook nog wel gezien. Ik vind het trouwens leuk dat er nu kindjes met een kleurtje in zitten. Toen ik zelf dertien jaar was, heb ik nog in het ‘Samson en Gert’-showballet gezeten… én ermee op televisie gekomen”, glimlacht ze.

(lees verder onder de foto)

Twan is een van de jongste sterren van de nieuwe Tik Tak.
Twan is een van de jongste sterren van de nieuwe Tik Tak.© Screenshot VRT

Voor Suzanne en Michiel is Twans tv-avontuur vooral een leuke herinnering voor later. “‘t Is niet dat we per se een showbizzcarrière voor hem ambiëren“, lacht Michiel. “Maar op die leeftijd groeien ze toch zo snel. Twan is sinds de opnames best wel al veel veranderd.”

Openingszin

Tik Tak maakt deel uit van het collectief geheugen: de legendarische kinderreeks kwam al in 1981 voor het eerst op televisie. “Nu denk ik wel niet dat de nieuwe afleveringen nog dezelfde impact gaan hebben. Met de oude Tik Tak zijn hele generaties opgegroeid, en toen was er voor kinderen ook bijna niks anders op tv”, zegt Michiel. “Maar hoe dan ook heeft Twan nu een fantastische openingszin voor later bij de meisjes… Als hij het ons niet kwalijk neemt tenminste, dat we hem zonder het te vragen in Tik Tak hebben gestoken.” (lacht)

De aflevering met Twan wordt op maandag 16 september een eerste keer uitgezonden, om 9.25 uur ‘s ochtends, en nadien op andere tijdstippen herhaald: 17 september om 10.35 uur, 18 september om 6 uur, 19 september om 6.25 uur en 20 september om 9 uur.