Tieltse Ann Lust brengt eerste prentenboek uit: “Tragisch gebeuren met kinderen delen”

Ann Lust is trots op het resultaat van haar eerste prentenboek dat op de markt komt. © gf
Redactie KW

Hoe vertel je wat niet te vertellen valt aan drie kleine meiden die na een magische winterdag van sleetje rijden met hun papa, hem ‘s morgens niet meer wakker krijgen? Ann Lust heeft dat geprobeerd in ‘Rode touwen’, haar eerste prentenboek dat wordt uitgegeven. “De overleden papa en de drie meiden bestaan echt”, vertelt het voormalig gezicht van kinderdagverblijf Ekoala.

Voor Ann Lust is kinderen begeleiden tijdens het opgroeien een rode draad doorheen haar professionele loopbaan. Ze ontwikkelde een eigen pedagogisch concept voor haar vroeger, duurzaam kinderdagverblijf Ekoala waarin zingen en verhalen vertellen voor de allerkleinsten centraal staan. “Dat zijn zaken die, als je ze op gezette tijdstippen herhaalt, voor ritme in hun dag zorgen en gevoelens van veiligheid en geborgenheid bij hen opwekken”, vertelt Ann. “Heel vaak gebruikte ik prentenboeken die ik omzette in eenvoudige verhalen en poppenspelen voor baby’s.”

BIO

Privé

Ann Lust is 51 jaar en woont in de Gruuthusestraat in Tielt. Ze is moeder van twee twintigers: Jannes (29) en Jeremien (24).

Loopbaan

Ann is een onderwijzeres die psychotherapie heeft bijgestudeerd. Ze stichtte in 2011 het duurzaam kinderdagverblijf Ekoala, dat vestigingen kreeg in de Sint-Michielstraat en Oude Pittemstraat, maar dat hoofdstuk is intussen afgesloten. Tussendoor ging ze ook anderhalf jaar haar pedagogisch concept implementeren bij een Egyptische ngo.

Vrije tijd

Geboeid door en veel bezig met gezondheid en ecologie.

Ridder Saverio

Schrijven is haar manier om emoties te verwerken en moeilijke dingen te delen met de buitenwereld.Rode touwen neemt lezers en vooral jonge kinderen mee naar het Land van Nu waar ridder Saverio, prinses Carlotta, hun drie kleine meiden, hun dieren en de dorpelingen wonen. Samen zijn ze er heel gelukkig. Onverwacht vertrekt ridder Saverio naar het Land van Altijd nadat het bruine touw dat hem in het Land van Nu vasthield, breekt. Iedereen is verslagen. Hoe kunnen ze elkaar terugvinden?

De ridder, de prinses en hun drie meiden ken ik uit het echte leven“, aldus nog Ann Lust. “De ouders van Xavier, op wie het hoofdpersonage dus geïnspireerd is, baten een B&B uit in Frankrijk, waar ik al 20 jaar over de vloer kom. Eind januari van dit jaar, nadat hij een hele dag sleetje had gereden met zijn drie dochters, viel hij in de zetel in slaap. Als gevolg van een hartaderbreuk is hij nooit meer wakker geworden.”

Niet alles hoeft per se juist te zijn, het gaat erom dat kids beter drama’s als dit leren begrijpen

Voor de drie meisjes, die haar zo na aan het hart liggen, schreef Ann het verhaal Rode touwen. Haar inspiratie haalde ze onder andere uit het fotoboekje en het erbij verzonnen verhaal dat de meisjes maakten voor hun papa’s laatste verjaardag. “Niet alles hoeft per se juist te zijn, het gaat mij erom dat ik kinderen beter drama’s als dit kan leren begrijpen, verwerken en er misschien ook iets creatiefs mee doen.”

Spaanse illustratrice

Ann gebruikt ook spirituele symbolen als die van de levensboom en het rode touw om kinderen beelden te geven die hen kunnen troosten of helpen het onomkeerbare afscheid van een geliefde te verwerken. “Ze zijn het resultaat van een bijzonder inspirerende samenwerking met de Spaanse illustratrice Marta del Moral Arroyo, die ik via ‘Mister Google’ op het spoor kwam. Zij slaagt er perfect in om van mijn schetsen de volwaardige prenten te maken die ik voor ogen heb. Ondanks de afstand die ons scheidt, voelen we elkaar perfect aan.”

‘De alchemist’

Eigenlijk had Rode touwen, bestemd voor kinderen vanaf vijf jaar, al het tweede prentenboek moeten zijn dat Ann en Marta op de markt brengen. “Begin dit jaar bewerkten we de bestseller De alchemist van Paulo Coelho tot een kinderversie. Het prentenboek is af, maar jammer genoeg weigerde Paulo Coelho zijn toestemming te geven voor publicatie.”

Rode touwen, waarvan Anns zoon Jannes de lay-out verzorgde, wordt op vrijdag 6 december om 19.30 uur voorgesteld in De Traagheid. Iedereen is welkom, maar er wordt gevraagd om je vooraf aan te melden via de website www.ann-and-marta.com. Rode touwen verschijnt begin november en wordt uitgegeven door Paris Books. Het is te koop via de webshop www.ann-and-marta.com/books-and-more of verkrijgbaar in de boekhandel.

(Tom Van Houtte)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier