Tielts koor en orkest Zanglust moet dringend nieuwe stek zien te vinden

Het Feestpaleis in de Stationstraat verkeert in een bouwvallige staat. © TVW
Redactie KW

Door de bouwvallige staat van ‘het Feestpaleis’ heeft Koninklijk Koor & Orkest Zanglust uit Tielt zijn vertrouwde stek moeten verlaten.

Een kwarteeuw al maakt Zanglust gebruik van het Feestpaleis, gelegen naast de Onze-Lieve-Vrouwkerk in de Stationstraat. Maar het gebouw, dat de scholengroep KSO Tielt-Ruiselede in erfpacht heeft, is al jaren aan het verkrotten. In zoverre dat Zanglust eind oktober de dringende vraag kreeg om het gebouw te verlaten. “De muziekvereniging verdient beter dan jaar na jaar in zo’n krot te repeteren. Nu en dan komt er een stukje plafond of steen naar beneden, maar wij hebben besloten om geen kosten meer te doen“, zegt Rik Delmotte van de scholengroep.

Verspreid over twee repetitieruimtes

“Lang heeft de situatie gelukkig niet geduurd, want na contact met het stadsbestuur en cultuurschepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt) kreeg het koor voor de dinsdagavond een ruimte in het Gildhof toegewezen en met het symfonisch orkest repeteren we op vrijdag op de bovenverdieping van de muziekacademie”, zegt Zanglust-voorzitter Philippe Vindevogel.

Ongerust

De preses weet niet meteen hoe het nu verder moet en dat maakt hem ongerust. “Ik ben het stadsbestuur heel dankbaar voor deze tussentijdse oplossing, maar begin januari staat een dubbel nieuwjaarsconcert voor de deur en daarvoor moeten koor en orkest samen kunnen repeteren. Alleen zie ik momenteel niet in hoe we daar kunnen in slagen.”

We zijn al 92 jaar een Tieltse vereniging, het zou belachelijk zijn om nu plots naar een andere gemeente te trekken – Zanglust-voorzitter Philippe Vindevogel

Schepen Grietje Goossens laat nog niet in haar kaarten kijken, maar mogelijk zal er bij de voorstelling van de meerjarenplanning een appel uit de kast vallen voor het hele aantal Tieltse muziekverenigingen en bands dat op zoek is naar een onderkomen.

“We blijven Tielt trouw”

Hoe urgent de kwestie ook is, Zanglust heeft alleszins niet te ambitie om de stad te verlaten. “We zijn al 92 jaar een Tieltse vereniging, het zou belachelijk zijn om nu plots naar een andere gemeente te trekken.” De vereniging onderhandelt intussen met de scholengroep om, mits de nodige aanpassingen, het Feestpaleis toch nog wat langer te gebruiken. “Maar we weten dat het vroeg of laat einde verhaal is. Dat beseffen we al de volle 25 jaar.

Wie Zanglust kan of wil helpen, mag zich melden bij de bekende Tieltse muziekvereniging.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier