Theaterstuk Marinus nu ook in boekvorm

Peter Bultink met het boek Marinus. © Benny Proot
Gillian Lowyck

Marinus, het theaterstuk van Sebastien Dewaele en Peter Bultink, was een gigantisch succes op Theater aan Zee. En het stuk, over de vergeten kapersgeschiedenis van Oostende, krijgt nog een vervolg: eerst en vooral is het boek waarop het gebaseerd is opnieuw uitgegeven, en er volgen een tournee, schoolvoorstellingen, een podcast… En ook het buitenland lonkt.

Marinus gaat over de vergeten kapersgeschiedenis van Oostende en is gebaseerd op het boek Flamand des Vagues van auteur Jan Van Dorp. Na zeventig jaar is het boek nu opnieuw vertaald in het Nederlands door muzikant Peter Bultink. “Ja, soms moet je eens iets helemaal anders doen”, lacht hij. “Ik kon deze kans niet laten liggen. Het is een deel van de geschiedenis dat de Oostendenaars niet kennen. Jammer, want uiteindelijk omvat dit een veel grotere periode dan pakweg de periode van Leopold II.”

“Ik ben zelf Oostendenaar en het is dan ook vanuit een zekere fierheid dat ik dit verhaal wilde vertellen”, gaat Peter verder. “In Frankrijk is dit boek een klassieker, een internationaal succes dat zelfs werd opgepikt door de New York Times. Ik hoop dat het ook hier deel uit kan maken van ons collectief bewustzijn.”

In totaal werd Marinus vijf keer gebracht op Theater aan Zee. De kaarten waren lang op voorhand uitverkocht en de recensies zijn lovend. “We hebben het stuk nu ongeveer 25 keer gespeeld”, vertelt Peter. “We zijn gevraagd door de provincie om het uit te werken voor scholen. Dit najaar zullen we een wandeling maken waar leerkrachten mee aan de slag kunnen. Er komt van alles aan bod in het stuk: niet alleen geschiedenis, maar ook aardrijkskunde bijvoorbeeld. In 2020 en 2021 gaan we dan in Vlaanderen op tournee. En er komt ook een podcast.”

Frans

Het succes van Marinus op Theater aan Zee is dus nog maar het begin. “Het zou mooi zijn mochten we het stuk in het Frans kunnen spelen, de taal waarin het boek geschreven is. Dan zou de cirkel rond zijn. In Frankrijk is het boek nog niet zo lang geleden opnieuw uitgegeven en daar leeft dat echt nog. Ook in Nederland en Duitsland bijvoorbeeld is men veel meer bezig met die geschiedenis. Marinus heeft dus nog een heel mooie toekomst voor de boeg. Ik ben heel dankbaar”, besluit Peter Bultink.

Marinus kost 25 euro en is onder meer te koop bij boekhandel Corman.