Theaterproductie ‘Zwins’ gaat over twee Zwevegemse varkensboerinnen

Janne Desmet en Lien De Graeve op scène. © GH
Redactie KW

Vrijdagavond ging op de gerestaureerde hoeve ‘Ten Roode Duifhuize’ in Sint-Denijs de theaterproductie ‘Zwins’ in première. Een verhaal over twee zussen met een varkenshouderij, gebaseerd op diepte-interviews met Zwevegemse varkensboerinnen.

Het theaterstuk brengt het verhaal van twee zussen, boerinnen, die varkens kweken en met alle problemen geconfronteerd worden die eigen zijn aan de varkenshouderij. Het is een productie van ‘Het Eenzame Westen’, die zich voor het eerst aan een zelfgeschreven tekst waagt. Een tekst gebaseerd op een twaalftal diepte-interviews met varkensboerinnen uit de regio Zwevegem. Zowat drie vierde van de tekst komt letterlijk uit de interviews.

Heel wat figuranten mogen varkens spelen.
Heel wat figuranten mogen varkens spelen.© GH

Zwevegems dialect

Het stuk is een tragikomische voorstelling geworden die in het Zwevegems gespeeld wordt. Zo wordt ook het erfgoed van een verdwijnende taal alle eer aangedaan.

De regie, tekst en interviews zijn van Tom Ternest (die o.a. meespeelde in Eigen Kweek en Zie Mij Graag), de hoofdrollen worden vertolkt door Janne Desmet (afkomstig uit Zwevegem) en Lien De Graeve (uit Hooglede), twee actrices die geregeld televisiewerk verrichten.

De bijrollen en het figureren gebeurt door mensen van Zwevegemse toneelgezelschappen en enkele mensen die zo’n ervaring wel eens zagen zitten. Er zijn zeven voorstellingen voorzien in openlucht, waarvan er al vier uitverkocht zijn. Er zijn nog slechts enkele tickets voor de andere drie. Daarna zal men het stuk licht herwerken en ermee een theatertournee maken doorheen Vlaanderen. Ook daar zijn al enkele voorstellingen uitverkocht.

Het ganse project loopt in co-productie met de gemeente Zwevegem, die hiermee aan city-marketing wil doen.

info: www.heteenzamewesten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier