Theater Malpertuis brengt ode aan Multatuli, voorvechter van de waarheid

Piet Arfeuille: "We zochten tien jonge mensen die vanuit hun achtergrond hun standpunt verkondigen." © WME
Redactie KW

Naar aanleiding van de 200ste verjaardag van Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli, laten Theater Malpertuis uit Tielt en het sociaal-artistieke huis Victoria Deluxe uit Gent verschillende stemmen aan het woord in de gemeenschappelijke productie ‘In Naam van de Waarheid.’

De voorstellingen vinden dit en volgend jaar onder meer in Tielt, Antwerpen, Gent, Amsterdam en Kortrijk plaats. De première op woensdag 28 oktober in Malpertuis Tielt is uitverkocht, maar wie er toch graag bij wil zijn, kan nog tickets bestellen voor de avant-première op zaterdag 24 oktober om 15 uur.

Artistiek directeur van theater Malpertuis Piet Arfeuille (59) legt uit waarom Multatuli actueler is dan ooit. “We weten dat Multatuli zich fel kantte tegen elke vorm van machtsmisbruik en misleiding van het volk door foute informatie. De link met de actualiteit is snel gelegd.”

“Vandaag staat de waarheid opnieuw onder druk. Vanuit alle hoeken van het internet borrelt nepnieuws op. Het is bijna een evidentie geworden dat wereldleiders en volksvertegenwoordigers de feiten manipulatief verdraaien. Voor Multatuli stond de waarheid voorop. Die waarheid willen we vandaag opnieuw laten zegevieren.”

Persoonlijke rede

Tijdens de voorstellingen in Tielt laat vaste spreker en levenskunstenaar Peter De Graef onder andere gastsprekers Rashif el Kaoui en Joke Hermsen hun visie op de waarheid verkondigen. “De waarheidssprekers brengen een persoonlijke rede over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek. Ze gaan zoek naar alle facetten van de waarheid en gaan hiervoor met elkaar in debat.”

Lees verder onder de foto

Theater Malpertuis brengt ode aan Multatuli, voorvechter van de waarheid

“Wat verstaan we nog onder waarheid? Bestaat er iets als de algemene waarheid? En is fake news echt zo schadelijk voor de democratie? We hebben uitdrukkelijk niet gekozen om bekende Vlamingen of Nederlanders aan het woord te laten, omdat je hun kijk al zo vaak op televisiedebatten hoort”, verklaart Piet.

Boek

“Samen met Victoria Deluxe zochten we tien jonge mensen die vanuit hun achtergrond hun standpunt verkondigen. We opteren voor een grote diversiteit. Deze meningen worden nog aangevuld met beloftevolle auteurs van de schrijversresidentie van het Vlaams-Nederlandse huis ‘deBuren’.”

“Na de theatervoorstelling kunnen de mensen ook het boek kopen waarin alle redes van de verschillende sprekers opgenomen zijn. We willen op deze manier een ode brengen aan de voorvechter van de waarheid, Multatuli.” (KM)

Alle informatie over de voorstellingen vind je op de website www.malpertuis.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier