The Black Cat zet nieuw jazzseizoen in

De uit Torhout afkomstige Kristof Roseeuw staat op de affiche van The Black Cat. Hij geniet internationale bekendheid als contrabassist. © foto JS
Johan Sabbe

Jazzclub The Black Cat voelt zich kiplekker. En wordt tot ver buiten de stadsgrenzen gerespecteerd. Op dinsdag 10 september starten de vijf dragende krachten hun tweede volledige werkjaar op de nieuwe locatie, zaal Club de B. Waar het zwarte katje zich almaar beter thuisvoelt.

Die vijf zijn voorzitter Paul De Cloedt, secretaris Jan Van Stichel, zijn vrouw en ondervoorzitter Marleen Dedecker, penningmeester Paul Warlop en de man van de techniek Geert Vanoverschelde. Jarenlang hebben Jan en Marleen het Spaanse café El Gato Negro in de Breidelstraat uitgebaat, waar The Black Cat zijn ontstaan kende. In de knusse setting van het café hadden de concerten plaats, maar sinds het echtpaar met de horecazaak gestopt is, is zaal Club de B de place to be.

“De nieuwe locatie heeft haar deugdelijkheid al bewezen”, zegt Paul De Cloedt. “Oké, we moeten er zelf een podium plaatsen en er komen meer logistieke beslommeringen bij kijken, maar gelukkig kunnen we op een grote schare trouwe vrijwilligers rekenen die ons ter hulp schieten.”

The Black Cat blijft zijn streven van bij de officiële start in 2010 trouw, met name toegankelijke en vooral kwalitatieve jazzmuziek programmeren in een gezellige clubsfeer. “We weigeren om in ons genre op de zogenoemde hypes te surfen”, zegt Paul. “De kwaliteit mag niet over het hoofd gezien worden. De oorspronkelijke roots van de jazzmuziek zijn voor ons heilig. We blijven de geïmproviseerde muziek met wortels in het verleden promoten.”

In de eigen achtertuin

Het startconcert van dinsdag 10 september om 20 uur wordt gebracht door het sextet West van bugelspeler Jan Van Moer. De toegangsprijs is 17 euro (studenten 12 euro), maar wie lid van The Black Cat is, krijgt 2 euro korting. En het lidgeld voor een heel jaar bedraagt maar 10 euro.

“Het concert van dinsdag 1 oktober om 20 uur wordt bijzonder” aldus Paul De Cloedt. “Dan hebben we 3 Men in a Boat te gast met als contrabassist de uit Torhout afkomstige Kristof Roseeuw. Die heeft jarenlang vlakbij zaal Club de B gewoond en speelt dus als het ware in zijn eigen achtertuin. In de jazzwereld geniet hij internationale bekendheid.”

Nog twee ensembles die vastliggen, zijn op dinsdag 5 november het Natashia Kelly Trio en op dinsdag 3 december Tricycle met de onnavolgbare Tuur Florizoone. “We willen dat er vonken van het podium op het publiek overslaan”, aldus Paul. “Zonder twijfel zal dat straks weer het geval zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier