Terug naar het zwembad met Freek en Melissa, 25 jaar na ‘Wat Nu Weer?!’

Stéphanie 'Melissa' Meire en Jeroen 'Freek' Maes keerden samen met ons terug naar het Sunparks-zwembad in Oostduinkerke. 25 jaar geleden kwam de eerste aflevering van Wat Nu Weer?! op VTM. © Olaf Verhaeghe/VTM
Olaf Verhaeghe

Wat Nu Weer?! vulde midden jaren negentig de zomers én de tienerharten van televisiekijkend Vlaanderen. 25 jaar na de allereerste aflevering keren we met Stéphanie ‘Melissa’ Meire en Jeroen ‘Freek’ Maes terug naar het subtropisch zwembad in Oostduinkerke, waar de jongerenserie werd opgenomen. “Ik ben zeker: een jongerensoap als Wat Nu Weer?! zou ook nu aanslaan.”

Zet Stéphanie Meire en Jeroen Maes, vandaag allebei 49, samen aan de rand van het Aquafun Sunparks-zwembad in Oostduinkerke en de verhalen van toen komen meteen naar boven. “Een prachtige tijd. Het was hard werken, elke opnamedag blikten we een volledige aflevering in. Maar het was heerlijk om te doen”, zegt Stéphanie. “Het voelt wel raar aan om hier vandaag terug te zijn. Sinds Wat Nu Weer?! ben ik hier niet meer geweest. Ik zie ons nog zitten op de glijbaan, poserend voor de special van de Joepie. “

“Ik weet nog waar we in die tijd logeerden”, pikt Jeroen in. “De meisjes in één zo’n huisje, de jongens in een ander. ‘s Morgens in alle vroegte, nog voor het publiek kwam zwemmen, deden we meestal al een aantal opnames in het zwembad. Vroeg beginnen dus, vaak laat doorwerken. En af en toe nog eens doorzakken ook. We waren jong, het kon niet op.”

“Maar wat ik me vooral herinner aan die periode: de warmte in dat zwembad”, lacht Stéphanie. “Geloof mij, zo’n subtropisch zwembad is niet de ideale omgeving om te acteren.”

Toevallig

Wat Nu Weer?! was de allereerste jongerensoap op VTM en liep vier seizoenen lang, van 1995 tot 1998. Tijdens de zomerstop van het populaire Familie kregen we een kijk in het leven van een groepje jongeren en hun dagelijkse, herkenbare beslommeringen. De soap werd opgenomen in en rond het subtropisch zwembad in de eerste seizoenen, later speelden de intriges zich af in een amateurradiostudio.

In Wat Nu Weer?! kroop Stéphanie Meire met verve in de rol van Melissa, de ietwat bitchy schone.
In Wat Nu Weer?! kroop Stéphanie Meire met verve in de rol van Melissa, de ietwat bitchy schone.© VTM

Naast Stéphanie en Jeroen bestond de jonge cast onder meer uit Sandrine André, Chadia Cambie, Gunther Levi, Robert de la Haye en Geena Lisa, allemaal acteurs en actrices die later een mooie media- of televisiecarrière zouden uitbouwen. “Ik was daar op dat moment totaal niet mee bezig. Ik had ook helemaal geen achtergrond of opleiding als actrice”, zegt Stéphanie. “Eerlijk? Ik deed eigenlijk maar iets. (lacht) We werden wel enorm goed begeleid. Van de regisseurs en de anderen die met je op de set stonden, stak ik enorm veel op.”

“Wat Nu Weer?! zag er fris en flashy uit. Zeker voor die tijd” – Jeroen Maes, Freek in Wat Nu Weer?!

“Ik ben echt héél toevallig bij Wat Nu Weer?! terechtgekomen”, zegt Jeroen. “Ik ben afgestudeerd in 1993 aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en deed wel wat theater. Een vriend van mij wilde auditie doen voor Wat Nu Weer?!, maar hij had geen auto. Hij vroeg aan mij of ik hem niet wilde brengen. Ik dacht: als ik hier dan toch ben, kan ik evengoed zelf proberen, je weet nooit. (lacht) Het was heel spannend natuurlijk, iets helemaal nieuws.”

Aan de kassa

“Eigenlijk was het de bedoeling om 18-plussers te bereiken, maar onze grootste fans waren tussen 7 en 21 jaar oud”, herinnert Stéphanie zich. “We haalden echt wel serieuze kijkcijfers. Het opzet was een soort Beverly Hills 90210, maar dan op z’n Vlaams. Natuurlijk weet je op voorhand niet of het gaat marcheren. Wat Nu Weer?! marcheerde blijkbaar wel.” (lacht)

Jeroen Maes, rechts, speelde Freek in Wat Nu Weer?!. Hier staat hij op de foto met Jos Van Geel, Julien in de reeks.
Jeroen Maes, rechts, speelde Freek in Wat Nu Weer?!. Hier staat hij op de foto met Jos Van Geel, Julien in de reeks.© VTM

“Wat de kracht was? De herkenbaarheid, denk ik”, gaat Jeroen verder. “Wat jongeren op school meemaakten, zagen ze in de zomer op het scherm. Het zag er voor die tijd ook fris en vrij flashy uit. En we hadden ook een enorm hechte ploeg.” “Ik heb nog altijd contact met Chadia bijvoorbeeld”, zegt Stéphanie. “Ook anderen ontmoet je soms wel eens. Meteen klikt dat weer zoals in de jaren negentig.”

Stéphanie speelde Melissa, de bitchy schone. Jeroen Freek was de vervelende zwembaduitbater. Stéphanie en Jeroen hadden niet de meest geliefde personages in de reeks. “De bad guy, dat slechte kantje, ik speel dat wel graag”, grinnikt Jeroen. “Het gebeurde wel vaak dat ik op straat werd aangesproken door Wat Nu Weer?!. Smeerlap, hoorde ik dan. Op zich is dat een compliment, hé.”

“Ik had dat ook!”, zegt Stéphanie. “Melissa was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, een zalige rol. Ik had in de reeks mijn broer in de gevangenis laten belanden, geloof ik. Ik weet nog hoe ik aan de kassa stond in een supermarkt toen een vrouwtje achter me kwam staan en vroeg: vind jij dat normaal wat je doet met uw broer? Dat waren de reacties die je toen kreeg. Hilarisch eigenlijk!”

Remake

Zowel Stéphanie als Jeroen zijn 25 jaar later nog altijd helemaal overtuigd van het Wat Nu Weer?!-recept. “Ik heb onlangs een tweetal afleveringen opnieuw bekeken via VTM GO en ik was aangenaam verrast. Ik ben zeker: een soap als deze zou nu ook weer aanslaan”, zegt Jeroen. “Je zou het wel wat moeten updaten, met de nieuwe technologie. WhatsApp en Instagram erbij. Maar de kern blijft. ”

“Sinds het online staat, heb ik wel wat reacties gekregen. Ik beleef mijn jeugd helemaal opnieuw bijvoorbeeld. Toffe reacties”, zegt Stéphanie. “Camille, mijn dochter van 19, heeft onlangs gekeken en ze was opvallend positief. Wat toen onder jongeren leefde, leeft nu nog altijd. Het is universeel.”

Een remake dan maar? “Ik denk niet dat ik nog in dat badpakje zou passen”, lacht Stéphanie. “Waarom niet? Wij zouden de ouders van de nieuwe generatie kunnen spelen. Hallo VTM, Wat Nu Weer?! 2.0 is geboren!” Of een reünie 25 jaar na de allereerste uitzending? “Dat zou heel tof zijn”, zegt Jeroen. “Hallo VTM, een Wat nu Weer?!-reünie? Prikken jullie een datum?

Wat doen ze nu?

Jeroen Maes (49) groeide op in Brugge, maar woont vandaag in Antwerpen. Zijn focus ligt vooral op Het Prethuis, een theatergezelschap dat uitblinkt in West-Vlaamse komedie. “Het hele voorjaar en zomer zijn in het water gevallen. Ik werk momenteel aan een corona-gerelateerde monoloog, De Contactspeurder. En normaal beginnen we binnenkort te repeteren voor een nieuwe voorstelling: Weekendje Bouillon. Als alles goed gaat, gaan we daarmee op tournee vanaf september.” Info: www.prethuis.be

Stéphanie Meire (49) speelde niet alleen Melissa in Wat Nu Weer?!. Ze werd in 1993 ook Miss België en zou later opduiken in Familie en als presentatrice. Vandaag werkt de Brugse als bediende in een tegelbedrijf en staat ze mee aan de wieg van een gloednieuwe radiozender: BNL Radio. “De focus van BNL ligt op muziek uit de Lage Landen”, zegt ze. “Eind juni begin ik als copresentatrice van het ochtendblok. Ik presenteer er samen met Steven Dujardin.” Info: www.bnl.radio