Tentoonstelling luidt requiem voor ‘witte villa’ in Staden in

(foto JCR)
Redactie KW

VZW De Wekker uit Roeselare organiseert in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) en het gemeentebestuur van Staden een tentoonstelling in de legendarische witte villa Pommé in de Diksmuidestraat. In de ruime villa stellen 54 kunstenaars tentoon. De villa gaat ten vroegste na het bouwverlof tegen de vlakte om plaats te ruimen voor de bouw van twee appartementsblokken.

Het was de Stadense cultuurbeleidscoördinator Gina Pype die het idee kreeg om een kunsttentoonstelling in de villa te organiseren. Ze nam daarvoor contact op met vzw De Wekker. Die keuze was niet toevallig.

“VZW De Wekker organiseerde 12 jaar geleden al eens een tentoonstelling in Staden”, vertelt Gina, “Toen werd een expo opgezet in de ondertussen verdwenen villa van de familie Debeil in de Sint-Jansstraat. Die tentoonstelling kon toen op heel wat belangstelling rekenen.”

“Onze vereniging is bijna 25 jaar jong en heeft als doel om al dan niet lokale kunstenaars en gelijkgestemden dichter bij elkaar te brengen”, pikt Sabine Victor van vzw De Wekker in. “We plukken de kunstenaars weg uit hun vertrouwde omgeving en laten ze exposeren op niet meteen evidente plaatsen. Dat kan in het bos, in de kelder of gewoon op straat.”

Kunst op ongewone plaatsen

“Het is onze bedoeling om kunst naar de mensen te brengen”, pikt Geert Monteyne van De Wekker in. “Het exposeren op ongewone plaatsen lokt mensen naar die locaties omdat ze de bewuste plaats wel eens willen zien. Zo organiseerden we recent een tentoonstelling in de toren van een ontwijde kerk in Roeselare. De meeste mensen hadden nog nooit de gelegenheid om de toren te bezoeken. Tegelijkertijd komen ze ook in contact met kunst.”

“Ook de tentoonstelling in de villa Debeil kaderde in dat opzet. Ook toen waren heel wat mensen benieuwd naar het interieur van de villa.” Dat geldt meer dan waarschijnlijk ook voor de villa Pommé op de hoek van de Diksmuidestraat en de Hogeschuurstraat.

De ‘villa Pommé’, zoals het gebouw in de volksmond wordt genoemd, is vernoemd naar wijlen Charles Pommé. De zakenman liet de villa, die zich op een oppervlakte van 11.000 m² bevindt, in de jaren 70 optrekken. Pommé was zaakvoerder van een transportbedrijf en had met Pomair ook een tijdje een eigen vliegtuigmaatschappij met als uitvalsbasis de luchthaven van Oostende.

De villa Pommé staat ondertussen al vier jaar leeg. Het Roeselaarse Kern Development plant er de bouw van twee appartementsblokken. Het ene blok zou 30 private appartementen herbergen, het tweede blok 30 assistentiewoningen. Een aantal buurtbewoners kantte zich vorig jaar tegen het project omdat ze vrezen voor een verkeerschaos en parkeerproblemen in de buurt. Ondertussen lijkt het project over de nodige vergunningen te beschikken.

De villa, die ten vroegste na het bouwverlof zou gesloopt worden, krijgt met de expo een waardig einde

Ten vroegste na het bouwverlof zou de villa gesloopt worden. Vooraleer het zover is, krijgt het gebouw via de expo ‘Requiem’ nog een waardig einde.

“Requiem verwijst naar het einde, het stopzetten en het afscheid nemen”, weet Sabine Victor. “In de villa zullen 54 kunstenaars, waaronder ook enkele Stadenaars, werken exposeren rond dit vergankelijke thema. Alle kunstenaars hebben een band met de Roeselaarse Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. In tegenstelling tot wat men zou denken, mogen bezoekers zich verwachten aan vrolijke kunst met een link naar een nieuw begin.”

Ruim kunstenaanbod

“Het kunstenaanbod is ook bijzonder ruim”, stelt Geert Monteyne. “Zo is er naast bijvoorbeeld beeldhouwwerk ook ruimte voor digitale fotografie en videokunst.”

De tentoonstelling ‘Requiem’ van vzw De Wekker en de gemeente Staden vindt in samenwerking met SASK Roeselare plaats in de witte villa in de Diksmuidestraat 54 op zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 mei van 14 tot 18 uur en op zondagen 12 en 19 mei van 10 tot 18 uur. Gratis toegang.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier