Tentoonstelling ‘Er is nog’ toont kunstwerken van personen met dementie

Centraal op de foto staan Annelore Boone en Els Robaey, respectievelijk orthopedagoge en lesgeefster bij het project. Links van hen zien we burgemeester De fauw en schepen Martine Matthys en rechts van hen directeur Joost Goethals. © PM
Redactie KW

In de Stedelijke Academie in de Katelijnestraat in Brugge opent aanstaande maandag de expositie ‘Er is nog’. De werken die er te zien zijn, kwamen tot stand in het ‘Beeldatelier voor mensen met dementie’.

Op maandag 21 september, Werelddag Dementie, opent de tentoonstelling ‘Er is nog’ haar deuren. De deelnemers aan het project tonen er kunstwerken in heel uiteenlopende disciplines. De expositie loopt tot het eerste weekend van oktober.

Het project is een samenwerking tussen de Stedelijke Academie, Welzijn-Mintus en andere partners. “Als stadsbestuur willen wij met de tentoonstelling de capaciteiten van de persoon met dementie letterlijk in de verf zetten“, aldus schepen van Welzijn Martine Matthys.

“Vorig schooljaar namen 18 Bruggelingen deel aan het atelier. Hun leeftijd schommelt van 66 tot 93 jaar! Uit dit pilootproject blijkt tot wat mensen met dementie in staat zijn, niet zelden tot verbazing van zowel mantelzorgers als verzorgenden.”

Eigen beeldtaal ontwikkelen

“De Academie Brugge ging de uitdaging aan om samen met de partners een heel nieuw verhaal te schrijven binnen de dementiezorg”, weet academiedirecteur Joost Goethals. “Deelnemers worden uitgedaagd om, elk op hun manier en tempo, een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Dit uitgangspunt is, voor zover wij konden nagaan, uniek in het Vlaamse onderwijslandschap.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Er komen klassieke kunstvormen aan bod, zoals schilderkunst en beeldhouwen, maar ook audiovisuele projecten. Zelf ben ik verrast door de prachtige, hier tentoongestelde ‘heen en weer’-schriften! Zoals velen ken ik het notaboekje waarmee men onder meer in de zorgsector met mekaar communiceert. Maar hier krijgt het een iets andere functie!”

In de schriftjes tekent of schildert een deelnemer iets, waarna het boekje terecht komt bij één van onze leerlingen van leerlingen van de les op vrijdagavond in de academie. Die laat zich door de tekening inspireren en plaatst een antwoord-kunstwerk”, verduidelijkt Els Robaey, die als lesgeefster samen met orthopedagoge Annelore Boone het Beeldatelier in goede banen leidt.

Nieuwe uitdaging

“Voor sommige deelnemers brengt zo’n wekelijkse kunstmiddag enige rust, terwijl het anderen aanzet om actie te ondernemen”, benadrukt Annelore Boone. “Het project geeft hen hoe dan ook het besef dat zij, ook in de moeilijke levensfase die ze doormaken, een nieuwe uitdaging aankunnen!”

Terwijl de tentoonstelling in de Bogardenkapel loopt, is de Schipperskapel aan de Komvest de plek waar elke maandag de deelnemers aan het Beeldatelier, elk met hun mantelzorger, hun creatieve namiddag doorbrengen. Deelname aan het atelier is gratis voor Bruggelingen met dementie, inschrijven kan nog tot eind september.

Bij de tentoonstelling ‘Er is nog’ wordt uiteraard rekening gehouden met de veiligheidsvoorschriften omtrent corona. Voor een bezoek is reserveren dan ook noodzakelijk.

Meer inlichtingen op info@academiebruggedko.be – Reserveren kan via: http://www.academiebruggedko.be/erisnog

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier