Tentoonstelling brengt de bevrijding van Hooglede en Staden in beeld

(foto JCR)
Redactie KW

Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de bevrijding organiseren de gemeentes Hooglede en Staden samen een fototentoonstelling in de Christus Koningkerk in Sleihage.

“Op donderdag 7 september 1944 bevrijdde de 1ste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek Westrozebeke, Oostnieuwkerke, Hooglede en Gits”, legt de Stadense cultuurschepen Gwendolyn Vandermeersch (Open VLD) uit. “Naar aanleiding van de 75ste verjaardag wordt in samenwerking met buurgemeente Hooglede een fototentoonstelling georganiseerd in de Christus Koningkerk in Sleihage.”

Sleihage vormde een scharnierpunt tijdens de bevrijdingstocht en is dan ook de ideale plek voor de expo.

“De tentoongestelde foto’s komen van verschillende mensen en uit diverse collecties”, weet de Hoogleedse burgemeester Rita Demaré (CD&V). “Naast de foto’s zullen er ook een aantal helmen en één of twee voertuigen uit die periode te bewonderen zijn.”

Geleide bezoeken

“De expo is van zaterdag 7 tot zondag 29 september telkens van 8 tot 18 uur gratis te bezichtigen”, vult Gwendolyn Vandermeersch aan. “Op zondag 8 september worden ter gelegenheid van Open Monumentendag om 10 en om 14 uur geleide bezoeken voorzien. Voor beide geleide bezoeken dien je wel vooraf in te schrijven via vrijetijd@staden.be.”

“Wie nog foto’s uit de bevrijdingsperiode in zijn bezit heeft, kan die op zondag 8 september op de expo laten inscannen”, vertelt de Stadense coördinator vrije tijd Gina Pype. “Na het inscannen kunnen de foto’s mee terug naar huis genomen worden. Overigens zijn niet alleen individuele bezoekers, maar ook groepen en scholen gedurende de expoperiode van harte welkom.”

De tentoonstelling ‘De bevrijding 1944’ is van 7 tot 29 september elke dag van 8 tot 18 uur te bezichtigen in de Christus Koningkerk in de Diksmuidesteenweg in Hooglede. De toegang is gratis. Op zondag 8 september zijn er om 10 en om 14 uur gratis geleide bezoeken. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier