Tentoonstelling 100 jaar vliegveld in Marke geopend

De plechtige opening van de tentoonstelling. © EDB
Redactie KW

Op vrijdag 22 september werd de tentoonstelling over 100 jaar vliegveld in Marke geopend. Op zaterdag 23 en zondag 24 september vindt er een tentoonstelling plaats in de vroegere gebouwen van Luxaplast op de Markebeke.

Freddy Vandevoorde en zijn vrouw Anja Goderis verzamelen al jaren foto’s en materiaal uit WOI. “Het was altijd al een droom om een herdenkingsweekend te organiseren, want op de Markebeke – waar wij wonen – was er tijdens WOI een vliegveld. Dit was nauw verbonden met Manfred von Richthoven. Fokker stelde hier ook zijn driedekker voor. Die werd zelfs op schaal nagemaakt voor deze tentoonstelling.”

Keizer in Marke?

De tentoonstelling werd geopend door Schepen Rudolf Scherpereel en Jean De Bethune. Deze laatste sprak over het jaar 1917 dat een doorbraak voor de oorlog in de lucht betekende. “Op de Markebeke waren enkele merkwaardige figuren zoals Manfred von Richthoven, die het meest aantal vliegtuigen van de geallieerden heeft neergeschoten. Ook Herman Göring, die een toekomstig nazi-kopstuk zou worden, zat hier in de Jasta van Von Richthoven.”

Voor de familie De Bethune betekende WOI een periode van vernielingen en schade op het domein. Zijn familie werd ook een tijd uit hun huis gedreven. “Het is ook nog altijd een mysterie dat de Duitse keizer hier op het vliegveld zou kunnen geweest zijn, maar dit werd nooit bevestigd en niemand heeft hem in levende lijve gezien in Marke. Op dinsdag 21 augustus moesten in de buurt wel alle luiken gesloten worden en niemand mocht buiten. Volgens een getuige die door een dakvenster had zitten kijken, zijn hier die avond elf grote zwarte wagens aangekomen waar zwarte arends op stonden. Het hoog Duits gezelschap zou hier gebleven zijn tot middernacht. Het was een discreet gebeuren en het zou eventueel wel de keizer kunnen geweest zijn.”

Jean De Bethune stond er op om de buurt voor de tentoonstelling uit te nodigen. “September was vroeger de periode van de jaarlijkse septemberkermis in de wijk. Hopelijk kunnen we elkaar in de komende jaren ook ontmoeten en elkaar weer beter leren kennen in deze periode”, luidde het.

(EDB/foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier