Teaterpunt zag première in rook opgaan: “De teleurstelling bij de spelers zelf was groot”

De acteurs en actrices van Teaterpunt zullen pas volgend jaar in maart hun voorstelling 'Kriek' kunnen spelen voor publiek. (foto JF)
Redactie KW

Voor toneelvereniging Teaterpunt sloeg het coronavirus op een wel pijnlijke manier toe. Op de dag van de première van hun productie van dat jaar, ‘Kriek’, ging de lockdown in. Amper één dag op voorhand werden alle voorstellingen geannuleerd en de gemeentelijke zalen gingen op slot.

Teaterpunt en haar jeugdafdeling Encachado brengen jaarlijks een toneelstuk op scène. De jongeren van Encachado hadden het geluk dat de première voor hun stuk, een bewerking van De Vos Reynaert, gepland stond in januari. Toen was het coronavirus voor Vlaanderen nog een ver-van-ons-bed-show. Tegen dat het de beurt was aan het volwassenentheater van Teaterpunt om hun toneelstuk voor te stellen aan het publiek, had het virus het openbare leven al lamgelegd.

“Onze première was gepland voor vrijdag 13 maart”, vertelt bestuurslid Gilles Lavent. “We hadden de woensdag nog onze generale repetitie gehad en waren volledig klaar voor de première, tot de kaas en de salami in de bar toe. De dag erna vond de veiligheidsraad plaats waarop, tegen ‘s avonds laat, beslist werd dat alle evenementen afgelast werden. We hadden met het bestuur overdag echter al een spoedvergadering ingepland. De berichten van afgelastingen van toneelverenigingen uit de omliggende gemeenten kwamen immers binnen en zo hebben ook wij beslist om het niet te laten doorgaan.”

“‘s Avonds kwam dan de bevestiging van de overheid. We hebben allemaal samen bij iemand van onze vereniging thuis naar dat journaal gekeken.”

Teaterpunt

Opgericht in: 1976.

Voorzitter: Griet Heyerick.

Ledenaantal: 60.

Lokaal: Teaterpunt Zulte geeft al haar voorstellingen in de Gaston Martenszaal. De repetities vinden plaats in allerlei gemeentelijke zalen. Dit jaar bracht de jeugdafdeling Encachado ‘De Vos Reynaert’ en zou Teaterpunt ‘Kriek’ brengen, een bewerking van de kersentuin van Tsjechov. De aparte spelling van de naam ‘Teaterpunt’ is een overblijfsel van de spelling van de jaren ’70. “We willen die eigenlijk niet veranderen, het is onze merknaam geworden.”

Alle zalen op slot

“We stuurden e-mails met het nieuws dat de voorstellingen werden afgelast en we boden het publiek ofwel een terugbetaling ofwel een gratis ticket voor een voorstelling volgend jaar aan. Slechts een tiental mensen koos voor een terugbetaling, de grote meerderheid verbond zich er meteen toe om volgend jaar te komen kijken. Dat geeft wel een gevoel van steun. De teleurstelling bij de spelers zelf was groot, ook al zagen we het aankomen.”

“De grote meerderheid verbond zich er meteen toe om volgend jaar te komen kijken”

Door de plotse lockdown werden niet alleen alle evenementen geannuleerd, de gemeentelijke zalen gingen ook op slot tot nader order. “Ons decor is maandenlang blijven staan, pas in mei mocht er opnieuw volk binnen om het te komen opruimen. Hiervoor heeft de gemeente wel één uitzondering moeten maken’, glimlacht Gilles. “Onder de vloer van ons decor lag immers echte modder op een plastic zeil. Nu bleek dat die modder na een tijdje nogal veel vliegen en muggen bleek aan te trekken en de gemeente liet één persoon van ons bestuur, Pieter Baeten, toe om dit alvast te gaan opruimen. We hebben hem stevig bedankt.”

“Normaalgezien planden we eind juni een bedankingsfeestje voor onze medewerkers. Dit is ook niet kunnen doorgaan maar we zijn creatief geweest: elke medewerker kreeg een doos met ons logo op met daarin een pakket om thuis zelf een feestje te bouwen, chips, drank, lucifers voor een vuurtje, …”

Voor echt publiek

“Pas volgend jaar in maart zullen we onze voorstelling Kriek kunnen spelen voor publiek. We dachten erover om een opname te maken en die te verspreiden maar iedereen wou voor een echt publiek spelen. Zelf deed ik voor dit stuk het licht en het is grappig om te denken dat alleen ik en enkele andere bestuursleden het stuk al gezien hebben.”