Team DAMP doet Burg daveren op Brugs Wacko Festival

© SVV
Redactie KW

Vanavond geven Bouvier, Vultures At Dusk en Cowboys & Aliens vanaf 20 uur van jetje op het podium onder de bomen op de Burg.

Het gratis Wacko Festival in Brugge valt dit jaar onder de koepel van het allereerste Brugotta Festival, de opvolger van De Week van de Amateurkunsten in Die Scone. Met het Brugotta Festival richt het Cultuurcentrum Brugge de spotlights op plaatselijk artistiek talent dat zich in de meest uiteenlopende kunstvormen uitdrukt. Van beeldende kunst over theater en van fotografie tot muziek.

Hiphop en r&b

Inspelend op de toenemende interesse voor (West-Vlaamse) hiphop en r&b was de eerste avond van het Wacko Festival gereserveerd voor deze genres. Openers (MC) Connard, al jaren één van de drijvende krachten van Grafgravers, en DJ Tweet trokken samen met enkele special guests het vrijdagluik op gang. Connard kwam er zijn debuutalbum ‘Connichiwa’ pushen. Om half tien namen D’Expediteurs het van hen over. Hiphop à gogo met live-instrumentatie, want ook een gitarist en drummer maken deel uit van dit collectiefje.

Afsluiter was niet de aangekondigde Kai Wén, de r&b-zanger en producer die twee jaar geleden samen met The Lighthouse en Kamino ‘De Nieuwe Lichting’ van Studio Brussel won, maar Team DAMP. In Brugge – en ver daarbuiten – geniet deze party-crew al jarenlang een ijzersterke reputatie. Ook gisterenavond staken MC Messenjah, het alter ego van Wannes Loosveldt, en DJ Artwan, het pseudoniem van Hannes Dewapenaere, de honderden aanwezigen die in de zone onder de bomen op de Burg stonden in geen tijd in hun zak. Artwan gooide vooral r&b, dancehall en reggaeton in de mix en Messenjah spuwde er zijn free style lyrics overheen, zelfs in het Patois, een swingend Jamaicaans-Creools taaltje gebaseerd op het Engels.

Zaterdagavond

Vandaag volgt de tweede avond van het Wacko Festival. Het viertal Bouvier brengt vanaf 20 uur een punkset met een vette knipoog richting garagerock. Naast covers van The Ramones en Queens of the Stone Age spelen ze eigen(zinnige) nummers over universele thema’s zoals verboden liefdes, bittere smart en euh huurmoorden voor dummies. Blijkbaar.

Om 21 uur 30 mag Vultures At Dusk het podium betreden. Drie jaar geleden begonnen ze als grungecoverband, om later te evolueren naar een groep met eigen repertoire. De opnames van hun debuutalbum zijn inmiddels achter de rug en kregen naar verluidt een psychedelische toets mee.

Het viertal Cowboys & Aliens sluit om 23 uur het Wacko Festival af. Anderhalve maand geleden verkochten ze twee maal de Brugse rocktempel De Kelk uit voor de livevoorstelling van hun nieuwe album ‘Horses of Rebellion’, een vuistslag van een (stoner)rockplaat met allerlei invloeden. Laat dit je echter niet in verleiding brengen om het straks al te bont te maken onder de bomen op de Burg.

(SVV)

Meer info: ccbrugge.be/wacko