Sven Raeymaekers (38) is nieuwe bibliothecaris: “De bib staat voor verwondering en avontuur”

Gillian Lowyck

Sinds kort heeft de Oostendse bib een nieuwe bibliothecaris: Sven Raeymaekers treedt in de voetsporen van Martine Vandermaes, die met pensioen ging. “Het is ongelofelijk wat een wereld van verwondering en avontuur je in de bib kan vinden.”

Sven Raeymaekers groeide op in het Antwerpse en volgde de liefde naar West-Vlaanderen. Vandaag woont hij in Brugge. Met zijn 38 jaar is hij de jongste bibliothecaris ooit in Oostende, althans als het over de vernieuwde bibliotheek gaat. “Ik kom niet uit de bibliotheeksector”, opent Sven. “Maar ik ben al altijd een enorme liefhebber van de bib geweest. Sinds mijn tiende ben ik een regelmatige bezoeker. Het is ongelofelijk wat een wereld van verwondering en avontuur je in de bib kan vinden.”

Expertise

“Mijn meest recente job was in het hoger onderwijs”, gaat hij verder. “Maar ik zocht iets dat zich meer in de cultuursector situeerde. Ik wilde ook graag een job waar ik leiding kon geven. En daarbovenop is deze functie maatschappelijk betrokken. Daar was ik naar op zoek. Het werd dus de bibliotheek van Oostende. (lacht) Voordien had ik geen band met de stad, maar ik heb altijd al een fascinatie gehad voor de zee.”

Sven is nog maar enkele weken aan de slag en leert de bib momenteel nog volop kennen. “Mijn eerste indrukken? Eerst en vooral dat ik het geluk heb om in een team terecht te komen met enorm veel expertise. Ze zijn even klantgericht zoals ik en ik heb er een enorm groot vertrouwen in. Het is nog te vroeg om te zeggen welke accenten ik in de bib wil leggen in de toekomst. Wat ik wel al zeker weet, is dat we zeker op hetzelfde elan willen verder gaan. De bibliotheek is nu zeer toegankelijk en laagdrempelig en dat wil ik zo houden.”

Frisse blik

Het duurde een tijdje vooraleer een nieuwe bibliothecaris gevonden werd en in die periode nam directeur Vrije Tijd Martine Meire die rol op zich. “Sven kijkt met een nieuwe frisse blik naar de bibliotheek”, zegt Martine. “Dat is zeer verrijkend. Vernieuwing is positief.” Ook bevoegd schepen Bart Plasschaert (CD&V) is tevreden met de aanstelling van de nieuwe bibliothecaris. “Er komen een aantal uitdagingen op ons af. Denk maar aan iedereen meekrijgen op de digitale kar.”

Momenteel is de dienstverlening van de bibliotheek door de coronamaatregelen nog beperkt. Je kan boeken uitlenen en er zijn drie computers beschikbaar. “De bibliotheek is een basisbehoefte, dat hebben we heel sterk gemerkt tijdens de coronacrisis”, zegt Martine Meire. “Als één van de eerste bibliotheken in Vlaanderen startten we met een ophaalsysteem. Zeker 40.000 boeken zijn de deur uitgegaan. Het leeft hier heel hard.”

“We starten langzaamaan de andere projecten in de bib weer op”, vult Sven aan. “De instuif waarbij mensen met computerproblemen kunnen langskomen, bijvoorbeeld. Verder bekijken we het van week tot week. Belangrijk, want de bibliotheek is zoveel meer dan enkel boeken uitlenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier