Subliem waterorgel geeft kunst een podium in amfitheater in Tiegemse Sint-Arnolduspark

Bij de opbouw van de Rain Amplifier helpen Coen la Roi (vader van Matthijs, uiterst links) en Glenn Wynants (bouwer) de kunstenaar-architect Matthijs la Roi (rechts) de 4000 op maat gezaagde, cederhouten latjes bevestigen op de multiplex constructie. De latjes werden geleverd door een ondernemer uit de streek. Ze stellen de druipende stalactieten in de grot voor." © GV
Redactie KW

De Nederlandse kunstenaar-architect Matthijs la Roi is de laatste hand aan het leggen aan een uniek kunstwerk in het amfitheater in het Sint-Arnolduspark in Tiegem. Dit kadert in het kunstenparcours Contrei Live dat Leiedal organiseert in 13 gemeenten in en rond Kortrijk naar aanleiding van het 60-jarig bestaan.

Op 16 verschillende locaties langs of op het water zullen creaties te zien zijn om de bezoeker bewust te maken van het belang van water. Met zijn kunstwerk Rain Amplifier wil architect la Roi iets nieuws toevoegen aan de locatie dat passend is in het geheel en dat opgaat in de omgeving. De diverse grotten en kapellen met kabbelend water in Tiegembos waren hierbij zijn inspiratiebron en de materiaalkeuze viel op cederhout omdat dit goed bestand is tegen water en een verlengstuk is van het bos enerzijds en rijk is aan een mooi kleurenpallet van tinten roodbruin anderzijds.

“Het kunstwerk kan je omschrijven als een waterorgel met een regeneffect en een podium”, vertelt Matthijs la Roi. “Rain Amplifier betekent letterlijk vertaald regenversterker. Het geluid van het water zal digitaal versterkt worden en goed tot haar recht komen in het natuurlijk amfitheater. Ruim dertig jaar geleden kwamen hier honderden mensen naar optredens. Ik koppel graag een meerwaarde aan mijn architecturale creaties, dus ik kijk uit om het hier te zien leven via diverse voorstellingen.”

Het geluid van het water zal digitaal versterkt worden – Matthijs la Roi

Intercommunale Leiedal is de streekontwikkelaar die Zuid-West-Vlaanderen duurzaam en dynamisch helpt uit te bouwen tot een sterke regio om te wonen, te werken, te ondernemen en te beleven. Drie fietslussen werden uitgestippeld die de verschillende installaties en landschapskunst van Contrei Live verbinden. Het idee achter de naam van het kunstenparcours is dat we onze contreien op een unieke manier gaan beleven.

Netwerk

Matthijs La Roi (32) heeft een architectuur- en designbureau in Londen onder zijn naam. “Na mijn studies architectuur in Delft werkte ik samen met Thomas Heatherwick, een gerenomeerde Britse ontwerper”, vertelt kunstenaar Matthijs. “Ik gaf toen ook les aan de University College of London (UCL). Het voordeel aan een stad als Londen is dat er continu heel wat innovatieve architecturale projecten aan de gang zijn. Er wordt ook nauw samengewerkt met de bedrijfswereld en op die manier kan je een interessant netwerk uitbouwen. Via architectuurfestivals en lezingen deed ik al heel wat inspiratie op. Sinds 2012 combineer ik architectuur en kunst. Ik werkte al aan heel uiteenlopende internationale designprojecten mee en ontwierp tal van gebouwen, schepen, producten en publieke kunstwerken waarmee we meermaals in de prijzen vielen.”

Ik zomer West-Vlaams

“Woensdag 9 juli is het de officiële opening van de Rain Amplifier en van de kunstwerken op de andere locaties. De Floating Gardens aan de Leieboorden in hartje Kortrijk zijn zeker ook een blikvanger”, aldus Yannick Ducatteeuw, schepen van Cultuur (Inzet). “Vorig jaar was er de Kunstzomer en dit jaar zullen er weer mensen op de been gebracht worden door dit bekoorlijke kunstproject. Doordat de route in kleine groepjes afgelegd zal worden is de formule coronaproof. Bezoekers kunnen dan hier iets nuttigen in de lokale horecazaken als de Landouw of het Vossenhol op Tiegemberg of in de zomerbar van Tiegembos. Er zal ook een aantal evenementen georganiseerd worden op het podium van de Rain Amplifier in samenwerking met onze cultuurdienst. Verenigingen die ook iets willen brengen op en rond het podium, kunnen dit zeker doen. Op 12 juli bijt Hilde Rogge de spits af met Hap & Klare verhalen, een intieme vertelling met een hapje tussendoor.”

Om de zomer nog een boost te geven heeft de provincie ‘ik zomer West-Vlaams’ in het leven geroepen. Doordat veel mensen dit jaar hun vakantiedagen in eigen streek zullen doorbrengen en om de lokale handelaars te ondersteunen, gaf de provincie de cultuurdiensten een extra duwtje in de rug. Van openluchtfilms, muzikale ontmoetingen, fotozoektochten tot fietstochten.

(Gerda Verbeke)

Alle info om er een topzomer in eigen streek van te maken kan je vinden op www.anzegem.be/anzegemzomert en www.contreilive.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier